Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EM-brons till Fanny Roos – räddade med sista stöten Foto: Bildbyrån

Fanny Roos slog till i sista stöten – tog EM-brons efter drama

Uppdaterad
Publicerad

Fanny Roos var illa ute, men i sista stöten slog hon till med 18,42. Det räckte till bronsmedalj på inomhus-EM i Istanbul.  

– Det betyder mycket att ta en medalj, jag låg sist och vände på det, säger Roos om den dramatiska upplösningen.

Fanny Roos, europatrea som inför mästerskapet visade form med nytt årsbästa 19,17, fick inte till det. Hon kom inte över 18 meter och såg krampaktig och frustrerad ut under tävlingens gång.   

Men så i sista försöket kom bronsstöten som mätte 18,42. Sedan väntade en nervös väntan.  

Sista omgången blev en nagelbitare, då nederländskan Jessica Schilder stötte längre och såg ut att peta ner Roos från medaljplatsen. Men Schilder tappade balansen och trampade över.   

– Det var en väldigt jobbig tävling. Det blev väldigt kämpigt. Jag bara försökte sätta det men fick inte ihop det, säger Fanny Roos efteråt.

Ändå nöjd: ”Det längsta som räknas”

Vad var det som inte fungerade?   

– Det är lite hetsigt och lite för stressigt och då missar jag. Det är små marginaler som gör väldigt mycket. Men sista är bättre och det är det jag får vara nöjd med i dag och bronset såklart.   

Du pratade med Vesteinn Hafsteinsson (tränare) flera gånger under tävlingen, vad sade ni till varandra?   

– Det var egentligen samma sak: att det är i starten jag missar och då följer det med hela stöten. Det är bara att försöka fokusera på det och försöka sätta det.  Så jag är väldigt nöjd att jag ändå fick till det i sista stöten. Man har sex försök och det är det längsta som räknas.

Vann tävlingen gjorde portugisiskan Auriol Dongmo som var i en klass för sig med överlägsna 19,76 som längsta stöt. EM-silvret gick till tyskan Sara Gambetta (18,83).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.