Mo Farah är Storbritanniens främsta friidrottare genom tiderna. Foto: Bildbyrån

Farah utreds för oregistrerat tillskott

Uppdaterad
Publicerad

Friidrottsstjärnan Mo Farah ska utredas av det brittiska medicinska rådet. Löparen ska ha fått en spruta med ett tillskott utan att registrera detta i sina journaler, något som är förbjudet.

Han har vunnit allt som går att vinna, blivit adlad i hemlandet  Storbritannien och är omåttligt populär bland det brittiska folket, men nu ska löparen Mo Farah utredas, skriver The Telegraph.

Det var inför London Marathon 2014, där Farah slutade åtta, som han fick en injektion med aminosyran L-karnitin av det brittiska friidrottsförbundets läkare, något som aldrig registrerades i Farahs medicinska journaler.

L-karnitin är ett prestationshöjande medel som hjälper kroppen att producera energi. Det finns i diverse kosttillskott och används för att behandla hjärtsjukdomar. Trots att L-carnitin inte är dopningsklassat anser The Digital, Culture, Media & Sport Crommittee, som är en del av departementet för digitala frågor, kultur, media och sport i det brittiska parlamentet att händelsen ska utredas av det brittiska medicinska rådet.

Kommittén anser att brister i journalförandet av tillskott kan komma att göra bekämpningen av den redan utspridda dopningen svårare och att händelser som denna bryter mot förbundets regler.

”L-karnitin är förvisso inte ett otillåtet tillskott men frågan kvarstår om varför en idrottare tar ett tillskott för att skapa en fördel istället för att träna upp sin egen förmåga”, skriver kommittén enligt The Telegraph

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.