Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Armand Duplantis överlägsen på lag-SM i Sollentuna

Uppdaterad
Publicerad

Dagens lag-SM i Sollentuna hade extra stjärnglans.

För Upsala IF tävlade världens bästa stavhoppare – Armand Duplantis.

– Jag borde vara här, säger han till SVT Sport.

Många stjärnor har tackat nej till dessa mindre typer av tävlingar, men för Duplantis var det självklart.

– Jag tävlar inte för mig själv utan jag tävlar för Upsala IF. Och jag är den bästa stavhopparen i klubben så jag borde vara här och ta maximalt med poäng, säger han till SVT Sport.

Vann enkelt

Det var till slut inget snack om vart segern skulle gå.

På höjden 5,36 hade alla förutom 23-årige Duplantis rivit ut sig. Poängen var då säkrade för Uppsala IF – vilket var hans mål inför dagen.

 – Det känns bra. Målet var att vinna och ta poäng till klubben, vilket jag gjorde så jag är nöjd, säger han till SVT Sport.

”Mondo” höjde sedan till 5,71, vilket han flög över. Men sedan blev två rivningar på 5,85 det sista tävlingen fick se av superstjärnan.

Och att han rev ut sig på blyga 5,85 har en förklaring.

– Jag hoppade med med kortare ansats i dag, tolv steg, vilket känns väldigt annorlunda. Jag brukar hoppa med 20 steg annars, vilket gör att jag får mycket mer fart och energi. Men det kan vara bra träning att hoppa med kortare ansats, då hoppet måste bli bättre.

Vinnarhöjden 5,71 gav inte bara poäng till Upsala, utan är även det nya banrekordet på Sollentunavallen. Därmed är SVT:s expert Alhaji Jengs hopp på 5,70 från 2006 slaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.