Hinner Fabian Delryd få till ett hopp över OS-kvalgränsen 2,33 i lag-EM? Reglerna om max tre rivningar i lag-EM kan ställa till det för svensken, menar SVT Sports expert Alhaji Jeng. Foto: Bildbyrån

Regel kan ställa till det för OS-jagande Delryd: ”Ett feltänk”

Uppdaterad
Publicerad

Fabian Delryd, 24, har hittat formen lagom till OS, men har ont om tid på sig att klara kvalgränsen.

Och nästa tävling, lag-EM till helgen, har stenhårda regler med max tre rivningar – på hela tävlingen.

– Det är ett feltänk med reglerna, säger SVT sports expert Alhaji Jeng.

Fabian Delryd hoppade 2,30 med marginal i Täby i onsdags. Han försökte även på 2,34, vilket hade blivit nytt personbästa, men rev.

Kvalgränsen för OS är satt till 2,33 men Delryd har bara till den 29 juni på sig att kvala in till mästerskapet i Tokyo. Först väntar lag-EM i Rumänien till helgen och sen kanske max en tävling till för att lyckas.

Utmaningen med lag-EM kan bli de udda reglerna. I vanliga fall har en höjdhoppare råd att göra två rivningar på varje höjrd, i lag-EM gäller max tre rivningar på hela tävlingen.

SVT Sport expert Alhaji Jeng är kritisk.

Sågar reglerna

– Det är fel väg att gå. Friidrotten är en resultatbaserad sport. Skulle han få med sig några slarvrivningar tidigt blir det jobbigt. När han egentligen är i kalasform dessutom, säger Jeng.

Friidrotten har även försökt förnya sporten i stortävlingarna i Diamond League och har experimenterat med vad Jeng kallar ”Kalle Anka-regler”. I DL kan exempelvis Daniel Ståhl slå världsrekord i en tidig omgång men sedan kasta kortare än en konkurrent i finalomgången och därmed inte vinna, trots längst kast i tävlingen.

Regeln i lag-EM med max tre rivningar är däremot inget nytt. Det var likadant när Alhaji Jeng var aktiv.

– Ibland är du i kalasform men behöver kämpa dig in i tävlingen. Du kanske inte hittar tajmingen, och river. I vanliga fall kan man sopa undan rivningarna. Men nu finns det inte marginaler för det.

– Det är ett feltänk med reglerna. Risken är att de fina resultaten uteblir.

Tror Delryd kan nå OS

Delryd slog igenom 2018 med att hoppa 2,33. Efter två mindre bra säsonger tycker Jeng att Delryd ser ut att ha hittat formen.

– Han är tillbaka till tendensen 2018. Han hoppade otroligt bra redan nu i Sollentuna. Han hade ett ganska aggressivt höjdschema då, så det är inget snack med attityden. I Täby var det luft i hoppet på 2,30. Han har 2,34 inom räckhåll.

Med 2,30 är Delryd Europafemma och elva i världen.

Så sänder SVT från lag-EM

19 juni: 16.00-20.30 SVT Play

20 juni 15.00-20.00 SVT Play

Kommentatorer Niklas Nord och Alhaji Jeng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.