Filip Ingebrigtsen Foto: Bildbyrån

Filip Ingebrigtsen på rekordjakt på Bislett

Uppdaterad
Publicerad

Siktet är inställt på ett 24 år gammalt norskt rekord. När Bislettgalan avgörs den 11 juni hoppas Filip Ingebrigtsen slå Vebjörn Rodals 2.16,78 på 1000 meter.

OS-mästaren Rodals norska rekord sattes i augusti 1996.

– Rekordet sattes när han var på toppen av sin karriär och har stått sig några år. Jag vet inte om han har försökt att slå det själv. Det är en bra tid på 1000 meter, lite efter världsrekordet, men inte mycket, säger Ingebrigtsen till NRK.

Ingebrigtsen var bara 17 hundradelar från att slå det för fyra år sedan när han sprang på 2.16,95. Sedan dess har han satt flera norska rekord och på Bislett får han draghjälp av harar för att bli snabbast även på 1000 meter.

– Men jag kommer ändå att få göra det mesta av jobbet själv, säger den norske stjärnan.

Laddade med svensexa

800 m-mästaren Vebjörn Rodal tror att Ingebrigtsen har en bra chans att slå den 24 år gamla rekordnoteringen, som sattes utan optimal uppladdning.

– Jag hade gått och lagt mig lite sent, eller tidigt beroende på hur man ser det, efter en svensexa. Så han (Ingebrigtsen) har valt ett ganska enkelt rekord att slå, den nivån bör han ha i sig, säger Rodal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.