Foto: Bildbyrån

Finnkampen miljonsmäll för svenska förbundet

Uppdaterad
Publicerad

Dagliga resor till och från Finland. Finnkampen blir extra dyrt i år för Svenska friidrottsförbundet eftersom man tvingas chartra flyg till Tammerfors.
– En grov gissning är runt 1 miljon kronor. Men vi tycker att det är värt det, säger marknadschefen Jan Larsson.

Finland har hårda reserestriktioner för svenskar på grund av coronapandemin och det var först sedan den finländska regeringen gav dispens som det blev klartecken för årets friidrottslandskamp mellan Finland och Sverige.

Tävlingarna hålls i år i Tammerfors den 5 och 6 september. Det svenska friidrottslandslaget kommer inte att övernatta i Finland utan resa till och från Tammerfors dagligen.

– Det mest troliga är att det blir en kombination av att chartra plan och reguljärflyg, eller enbart chartrade plan. Det blir väldigt mycket dyrare än att köpa biljetter till reguljärflyg, säger Larsson.

– En grov gissning är runt 1 miljon kronor, men det kan bli värre eller bättre. Förutom chartrade plan tillkommer kostnaden för hotellnätter i Stockholm och kanske måste vi betala för coronatester. Men vi är villiga att ta den kostnaden.

Larsson anser att det är värt den stora kostnaden för att Finnkampen ska kunna genomföras.

– Det är en tradition och har funnits sedan 1925 och är en unik landskamp i friidrotten, det finns inget liknande. Sen tv-mässigt, vi vill tillgängliggöra det för det svenska folket och för våra partners.

Finland räknar med att ha publik på läktarna, mellan 3 000 och 5 000 åskådare per dag, enligt SVT. Det blir dock utan svenskar på grund av karantänsreglerna.

KLIPP: Daniel Ståhl vann på 69,17 (23/8)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Ståhl lyfter upp Simon Pettersson efter DL-galan i Stockholm. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer