Flera namn uttagna till friidrotts-VM – bland andra Khaddi Sagnia. Foto: Bildbyrån

Fler friidrottare inbjudna till VM

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades fyra svenska inbjudningar till friidrotts-VM i London av det internationella friidrottsförbundet  IAAF.

– Det har inte blivit lättare att kvala, ändå är vi fler svenskar till VM än vi varit i något av mästerkapen på min tid. Det visar hur bra svensk friidrott mår just nu, säger förbundskapten, Karin Torneklint till SVT Sport.

Längdhopparen Khaddi Sagnia som har hoppat tre centimeter från VM-kvalgränsen är en av de som fått en inbjudan.

– Khaddi är i en fantastisk form, hon fick inbjudan i måndags redan av någon anledning och vi är jätteglada att hon får chansen, säger Torneklint.

Friidrotts-VM

Daniel Ståhl kommer få sällskap i diskustävlingen av 23-åriga Simon Pettersson som har slagit 71-meterskastaren Ståhl i en tävling i våras.

– Pettersson har varit otroligt stabil under säsongen så han förtjänar verkligen en inbjudan. Han är så pass bra att en finalplats är något att sikta på, säger förbundskapten.

Två distanslöpare inbjudna

3000 meter hinderlöparen Emil Blomberg är en av två distanslöpare som är debutanter till VM.

– Han har haft ett lite annorlunda upplägg, under början av säsongen fick han problem med sin hälsena och vi bestämde därför att han inte skulle hetsa med att kvala och istället fokusera på att träna lugnt. Det ska bli intressant att se vilken form han är i.

Den andra löparen att få en inbjudan är Kalle Berglund som tävlar på 1500 meter.

– En fantastisk löpare som kan leverera i mästerskap. Han är inte rädd för att gå upp och dra om det går långsamt i ett lopp.

Kan bli fler damer

IAAF har ännu bara gått igenom de manliga grenarna samt kvinnligt längdhopp och därför är det möjligt att fler svenska damer kan få inbjudan till mästerskapet.

– Det blir spännande att se om det kommer fler namn. Det kan även bli fler namn om andra friidrottare lämnar återbud. Att vi är så många visar hur bra svensk friidrott mår just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet