Stefan Olsson och Karin Torneklint från friidrottsförbundet Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen: ”Känner mig mest ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Det var tung stämning på friidrottsförbundet när nyheten om Robel Fsihas dopningsavstängning skulle förkunnas. Generalsekreterare Stefan Olsson och Karin Torneklint var båda tydligt besvikna.

– Jag känner mig mest ledsen, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Under fredagseftermiddagen höll svenska friidrottsförbundet presskonferens angående beskedet att Robel Fsiha är avstängd på grund av dopning.

Förbundets generalsekreterare Stefan Olsson och förbundskaptenen Karin Torneklint deltog och var båda besvikna.

– Jag känner mig mest ledsen och bekymrad för alla de som sköter sig exemplariskt, säger Torneklint.

Handlar om tillit

De senaste åren har svensk friidrott haft flera dopningsfall. Bland annat testades Abeba Aregawi positivt för meldonium, men blev senare friad när antidopingsbyrån Wada drog tillbaka substansen från listan över förbjudna preparat. En annat fall var Meraf Bahta som stängdes av ett år efter ha gjort tre raka missar i sin vistelserapportering. 

Förbundskaptenen menar att det är problematiskt och att det gäller att ha tillit till utövarna. 

– Väldigt många jobbar med väldigt många olika tränare. Det bygger mycket på tillit, att vi kan få individerna och dem de jobbar med att förstå att dopning inte är okej. Det kräver att vi hela tiden pratar om frågan och att vi har ett samförstånd, säger hon.

Även generalsekreterare Stefan Olsson menar att tillit är viktigt.

– Vi måste jobba med tillit, utifrån den verksamhet vi har. Att lita på människor är bland det finaste som finns, men det innebär också att man kan bli lurad ibland. Spontant känner jag mig personligen lurad, säger han.

Som en berg- och dalbana

Friidrottsförbundet hade en lysande start på veckan när Armand Duplantis hoppade 6,00 meter och vara nära på att klara världsrekordet på 6,17 meter. Men veckan fick ett mindre lyckat slut.

– I tisdagskväll eufori, magi och nästan världsrekord. I går klockan ett öppnar jag ett kuvert från riksidrottsförbundet. Besvikelse, förbannelse och bestörtning. I morgon är det en ny dag, ny tävling med nya möjligheter, säger Stefan Olsson.

KLIPP: Se när Robel Fsiha vinner EM-guld (8 december 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.