Sveriges förbundskapten Karin Torneklint Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen om rasistattacken: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Landslagsfriidrottaren Vanessa Kamga utsattes i helgen för rasistiska påhopp under Finnkampen och valde under gårdagen att berätta om händelsen.
Förbundskapten Karin Torneklint har varit i kontakt med Kamga och reagerar starkt på händelsen.
– Det är förskräckligt. Man blir arg och upprörd över att folk beter sig på det här sättet. Det är helt oacceptabelt, säger hon till SVT Sport.

När Vanessa Kamga letade efter sina lagkamrater på läktaren dök en man upp och konfronterade henne med rasistiska glåpord. Något Kamga delade med sig av på sin Instagram under gårdagen.

– Hon vill berätta vad hon var med om och hon blev väldigt chockad och rädd när det hände. Det tog någon dag innan hon verkligen kände att hon ville berätta, säger Torneklint som varit i kontakt med Kamga under dagen.

Hur ser ni på händelsen?

– Det är förskräckligt. Man blir arg och upprörd över att folk beter sig på det här sättet. Det är helt oacceptabelt.

Kommer ni att gå vidare och göra en polisanmälan?

– Vi pratade lite om det. Vi vet inte riktigt just nu om det är vi som ska polisanmäla eller hur vi ska gå tillväga. Jag tänkte ta kontakt med RF:s (Riksidrottsförbundet) jurister i dag och undersöka vad man kan göra och vad de tycker att vi som förbund bör göra. Själv har hon inte funderat på det och jag har sagt att vi inte kommer att göra något om inte hon själv vill.

Erbjuds det någon ytterligare stöttning för henne?

– Jag har pratat med henne i dag och har frågat om hon önskat någon typ av stöd, någon att prata med eller något annat. Just nu kände hon inte att hon inte behöver det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer