Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Almgren är skeptisk till det nya förslaget. Foto: Bildbyrån

Friidrottens förslag – kortbana även utomhus

Uppdaterad
Publicerad

Kortbanemästerskap på internationell nivå kan snart få arrangeras utomhus.

Det är ett förslag som Internationella friidrottsförbundets styrelse lagt fram.

– Jag vet inte om det är den vägen som ska rädda idrotten, säger medeldistanslöparen Andreas Almgren.

Förslaget som Internationella friidrottsförbundet lagt fram är att termen ”indoor” ska ersättas med ”short track” (kortbana) och att tävlingarna på just kortbana ska få arrangeras utomhus.

Löparen Andreas Almgren är försiktigt skeptisk till förslaget.

– För min del sliter 200 meter mycket på kroppen med konstiga vinklar. Även om det införs short track utomhus kommer jag gärna hålla mig till mina 400-metersbanor, säger Andreas Almgren.

Varför tror du förbundet lägger fram det här förslaget?

– Det har varit ganska mycket kritiska röster. Att det går långsamt, att det är omodernt och att det är ganska många strukturella problem. Det är ett förslag att kanske modernisera det. Det känns som ett konstigt sätt och jag vet inte om det är den vägen som ska rädda idrotten.

Bengtström positiv

Finns det något positivt?

– Att publiken kommer nära och att man kan se hur fort det går. Det kan vara en upplevelse på det sättet men jag vet inte om det är det bästa för de aktiva.

Kommer vi få se Andreas Almgren där?

– Är det stora tävlingar och stora namn kan det vara häftiga lopp så klart. Om det införs får man ta ställning till det då. Jag vill tävla mot de bästa i de största tävlingarna. Hamnar de där kommer jag försöka springa där också.

23-årige Örgryte-löparen Carl Bengtström är desto mer positiv till förslaget.

– Jag tycker det låter intressant. Jag ser inga egentliga hinder med det. Det kommer fungera på samma sätt men att man kan tävla ute. Det är alltid kul när de hittar på nya grejer och förändrar och utvecklar sporten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.