Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jim Hines blev först under 10 sekunder. Foto: TT

Förste mannen under 10 sekunder på 100 meter död

Uppdaterad
Publicerad

Han spräckte den mest mytomspunna av drömgränser. Den förste mannen under 10 sekunder på 100 meter, Jim Hines, har avlidit i en ålder av 76 år.

Hines sprang på 9,9 med handknäppt tid vid de amerikanska mästerskapen i Sacramento sommaren 1968. Det dröjde till 1977 innan elektronisk tidtagning krävdes för officiella världsrekord.

Vid OS i Mexiko på hög höjd i oktober samma år vann han 100 meter på 9,95 och blev officiellt den förste att springa under 10 sekunder med elektronisk tidtagning. Han var även med i USA:s vinnande stafettlag över 4x100 meter.

OS-medaljerna stals vid hemkomsten

Strax efter att Hines kom hem till Houston stals hans guldmedaljer vid ett inbrott. Hines annonserade då i en lokal tidning och fick tillbaka dem via ett brev på posten.

– Jag valde friidrotten eftersom jag fick smak på hur det var att vinna, sade Hines till sin egen hemsida långt senare.

Rekordet på 9,95 stod sig i 15 år till 1983 när den amerikanske landsmannen Calvin Smith sprang på 9,93.

Efter OS i Mexico City slutade Hines med friidrotten endast 22 år gammal och sadlade om till amerikansk fotboll, NFL, där han hade en kort misslyckad karriär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.