Karsten Warholm vann OS-guld i Tokyo. Foto: Bildbyrån

Karsten Warholms skokritik: ”Ett trovärdighetsproblem”

Uppdaterad
Publicerad

I friidrotten har de så kallade ”superskorna” fått allt mer utrymme i diskussionen kring idrottarnas prestationer.

Enligt OS-guldmedaljören på 400 meter häck Karsten Warholm blir det ett trovärdighetsproblem när prestationer ifrågasätts på grund av löparnas skor.

– När någon gör en jättebra prestation nu så kommer alla ifrågasätta om det är på grund av skon, säger han till Reuters.

Precis som att löpare dopningtestas efter rekordlopp så skickas numera även löparens skor iväg på tester för att rekordet ska godkännas.

Nu menar norrmannen att utvecklingen av skorna får publik och experter att ifrågasätta löparnas egna kvalitéer.

– När någon gör en jättebra prestation nu så kommer alla ifrågasätta om det är på grund av skon, och det blir ett trovärdighetsproblem, säger han till Reuters.

”Jag vill ha trovärdighet”

OS-guldmedaljören vill att löparna ska få äran för prestationerna och inte tekniken. Den som sedan slår hans rekord i framtiden borde vara bättre än honom och inte slå honom på grund av bättre utrustning.

– Förhoppningsvis gör någon efterforskningen och förhoppningsvis finns World Athletics där för att skydda både idrottarna och publiken. Folk där hemma, jag vill inte att de ska känna sig lurade och bedragna. Jag vill ha trovärdighet, säger norrmannen.

– Det är det som löpning handlar om. Du kan jämföra saker, det kommer alltid finnas små skillnader… Men jag är för att teknologin för utvecklingen framåt, i alla sporter.

I OS-finalen i Tokyo sprang Warholm själv i ett par ”superskor” då han slog sitt gamla världsrekord.

KLIPP: Warholms jakt på världsrekordet: ”Bytte ut bild på flickvännen i telefonen” (2 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.