Foto: Bildbyrån

Stjärntätt när SM-veckan avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Khaddi Sagnia.

Svensk friidrott har många stjärnor just nu och flera av dem ställer upp i lag-SM, som avslutar SM-veckan i Borås på fredag.

I stavhopp blir det ett kittlande möte mellan Uppsalas nyblivne svenske rekordhållare och Örgrytes förre rekordhållare. Det är inget snack om att 17-årige supertalangen Armand Duplantis, som hoppat 5,90 i år, är storfavorit. Men den 24 år äldre Oskar Jansson, som hoppade 5,87 2003, har också imponerat i år. Han har hoppat 5,31, vilket är nytt svenskt veteranrekord för 40-åringar.

Ullevi efteranmälde Khaddi Sagnia så sent som idag. Sagnia förbättrade det svenska årsbästat till 6,72 vid Världsungdomsspelen i helgen. Nu siktar hon på att hoppa minst tre centimeter längre på Ryavallen – och kvala  in till VM.

Ståhl tävlar dubbelt

Här i Borås snackas det mest om Daniel Ståhl, som förbättrade Ricky Brusch diskusrekord i Sollentuna i fredags, under SM-veckans första dag, och nu är världsetta i diskus med 71,29. Många är nyfikna på om han kan förbättra det svenska rekordet.

Ståhl, som tävlar för Spårvägen, kommer även att stöta kula.

Heta sprintdueller

Moa Hjelmer gör också en intressant start. Förre Europamästaren årsdebuterar på 400 meter och får hårt motstånd, i form av Hässelbys Lisa Duffy som är Sverigeetta på distansen hittills i år på 54.48.

Johan Wissman är anmäld både på 100 och 200 meter. Sprintloppen kommer att bjuda på många spännande dueller. I startlistorna återfinns även Huddinges Tom Kling-Baptiste, Emil von Barth och Suleyman Bah, från Ullevi, Upsalas Erik Hagberg  samt Spårvägens Dennis Leal och Nil de Olivera.

I damernas stav siktar Hässelbys Lisa Gunnarsson på bli den tredje svenska kvinnan som kvalar till VM, efter Angelica Bengtsson och Michaela Meijer.

Sex bästa klubbarna deltar

I lag-SM deltar Sveriges sex bästa friidrottsklubbar:

* Damer: Hammarby, Göta (Karlstad), Spårvägen, Ullevi, Västertås och Hässelby.

* Herrar: Spårvägen, Hammarby, Hässelby, Ullevi, Göta (Karlstad)  och Huddinge.

Arrangerande IK Ymer har gjort en så kallad ”papperskamp” och enligt den är Spårvägen favorit till båda titlarna. Det ser ut att bli jämnast på damsidan, där Ullevi, Hässelby och Lidingö ser ut att vara nästan lika starka. På herrsidan ser det på förhand ut som om striden om silver- och bronsmedaljerna blir det mest spännande. Övriga fem klubbar har alla medaljchans.

Så sänder SVT från SM-veckan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.