Daisy Osakue. Foto: Bildbyrån/Twitter

Friidrottaren attackerades med ägg

Uppdaterad
Publicerad
Den italienska diskuskastaren Daisy Osakue såg ut att missa EM i Berlin efter att ha attackerats med ägg under natten utanför Turin.
– De ville inte skada mig, som friidrottaren Daisy, utan de ville skada en ung mörkhyad tjej, säger hon till den italienska tidningen Corriere dello Sport.

Den italienska rekordhållaren vid U23-EM i diskus, Daisy Osakue, blev natten från söndagen attackerad. En bil körde förbi och personerna i fordonet kastade ett flertal ägg i ansiktet på henne.

– De gjorde det med mening. De ville inte skada mig, som friidrottaren Daisy, utan de ville skada en ung mörkhyad tjej, säger hon till den italienska tidningen Corriere dello Sport och fortsätter:

– Enligt min mening är det här rasism. Det är ett område som ofta besöks av mörkhyade prostituerade och de misstog mig för att vara en av dem. De visste inte att det var friidrottaren Daisy som kastar diskus utan de såg en mörkhyad tjej och ville genomföra den här handlingen.

När hon först hade blivit träffad av äggen befarade hon det värsta.

– Jag sjönk till marken, såg vätskan och trodde att det var någon typ av syra. Jag började gråta men sedan såg jag äggskalen och äggulan och blev lite lugn.

”Blivit utsatt tidigare”

Osakue fick hjälp av ambulanspersonal på plats och fördes sedan direkt till sjukhuset i Turin med en skadad hornhinna. För att bli av med äggskalen i ögat krävdes en operation.

– Jag har blivit utsatt för rasistiska trakasserier förut, men bara verbalt. När de går från ord till handling på det sättet innebär det att man har gått över ytterligare en gräns.

Polisen menar dock att det inte handlar om rasism i detta fall. De senaste dagarna ska det ha rapporterats om andra incidenter av äggkastning mot folk från samma fordon.

EM-deltagandet ohotat

Först befarades det att 22-åringens ögonskada skulle påverka hennes deltagande vid EM i Berlin. Men Osakue själv säger att hon definitivt ska till mästerskapet.

– Lyckligtvis är det bara en liten repa, några dagars vila och lite ögondroppar sedan borde det bli bra. Hela min värld skakade, men jag kommer absolut till EM i Berlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer