Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Målgången i Pekings halvmaraton utreds – efter suspekta bilder Foto: X

Friidrottsexperten om bilderna från Pekings halvmaraton: ”Ger dålig image”

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna från målgången under Pekings halvmaraton har spridits över världen. Friidrottsexperten A Lennart Julin menar att farthållarna i loppet helt enkelt var för bra.

– Det är lätt att associera det här till läggmatcher, säger han till SVT Sport.

Se de uppmärksammade bilderna i videon ovan.

Det var under söndagens halvmaraton i Peking som märkliga scener utspelade sig. På upploppet släppte två kenyaner och en etiopier förbi hemmalöparen He Jie som tog hem tävlingen.

– Det man ska vara medveten om är loppets karaktär. Åtminstone en av dem, kan vara alla tre, var engagerade som farthållare. De skulle hjälpa den här löparen att sätta nationsrekord, säger friidrottsexperten A Lennart Julin till SVT Sport och fortsätter:

– När hararna är bättre än de som ska tävla då kan det bli en sådan här situation. De var betalda för att hjälpa den här killen (som farthållare). Jag förstår att man kan reagera att folk inte gör sitt bästa men de var inte där i det syftet.

Kenyanen Willy Mnangat uttalade sig efteråt.

– Jag var inte där för att tävla. Det var inget tävlingslopp för mig, säger han till BBC.

”Ger en dålig image åt Kina”

Varför tror du då att lokala myndigheter har inlett en utredning?

– Det här har blivit viralt och det ger en dålig image åt Kina och arrangören och då vill man signalera att ”vi tar itu med det här med hårdhandskarna”.

Det har spekulerats kring om de afrikanska löparna fått betalt för att låta kinesen vinna, vilket Julin inte ser som troligt.

– Jag tror inte de var betalda för att lägga sig. Det är lätt att associera det här med läggmatcher men jag har väldigt svårt att tro att någon har spelat så mycket på det här loppet.

A Lennart Julin säger att liknande situationer ofta utspelar sig när kvinnliga elitlöpare fått hjälp av manliga farthållare i mixade maratontävlingar. Experten minns även ett liknande scenario från Berlins maraton 2003 där haren Sammy Korir, utan att på något sätt utmana om segern, sprang i mål steget bakom Paul Tergat som satte nytt världsrekord då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.