Semenya får vänta på avgörande beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) skjuter på införandet av de nya könsreglerna, som bland annat skulle ha drabbat sydafrikanska stjärnan Caster Semenya.

Regeländringen, som IAAF presenterade i våras och skulle införas i november, hade tvingat hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare att sänka sin testosteronnivå för att få tävla. Semenya, tvåfaldig olympisk mästare och trefaldig VM-guldmedaljör på 800 meter, skulle vara en av de drabbade men tillåts nu tävla som vanligt tills vidare.

Semenya kommer att höras i februari nästa år

IAAF inväntar i stället Idrottens skiljedomstol Cas beslut i ärendet, vilket väntas i mars nästa år. Cas kommer att höra Semenya och det sydafrikanska friidrottsförbundet 18-25 februari nästa år.

– Det sydafrikanska friidrottsförbundet överklagan grundar sig på den diskriminerande effekt det tänkta regelverket har på kvinnliga friidrottare som Semenya, säger förbundet i ett uttalande enligt Reuters.

Förbundet anser också att IAAF:s medicinska data bygger på felaktiga uppgifter.

Hyperandrogenism är ett tillstånd orsakat av överproduktion av androgener i njurbarken, äggstockarna eller testiklarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.