Emma Green, Erika Kinsey, Ebba Jungmark och Sofie Skoog. Foto: Bildbyrån/ TT Nyhetsbyrån

Fyra svenskor slåss om tre OS-höjdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Med bara 87 dagar kvar till OS i Rio, slåss höjdhopparen Ebba Jungmark fortfarande om en OS-plats, precis som tre av hennes svenska konkurrenter. ”Det känns häftigt att vi har fyra tjejer som slåss om både EM- och OS-platser”, säger Jungmarks tränare Emil Predan till SVT Sport.

Ebba Jungmark har som många av de svenska friidrottarna varit i USA och tränat under de senaste månaderna. En hel del teknikträning ska göras innan hon är redo att ta sig an tävlingarna som sätter i gång inom drygt en månad. Och rapporterna från försäsongen på andra sidan Atlanten är goda.

– Hon är skadefri, känner sig bra i kroppen. Hon har varit i USA och tränat och hon har absolut kunnat träna på bra. Hon hoppar för fullt och nu är det bara att fortsätta med teknikträningen för att få sista toppen inför OS, säger hennes tränare Emil Predan.

Friidrotts-EM

Konkurrerar med tre andra

Till OS tillåts max tre höjdhoppare från varje nation. För svensk del handlar det framför allt om fyra höjdhopperskor som slåss om de svenska platserna. Emma Green, Erika Kinsey, Sofie Skoog och nämnde Ebba Jungmark.

Men för att få vara med i striden måste man minst klara kvalgränsen på 1,93. Därefter krävs OS-uttagning från SOK.

– Det är egentligen bara att se det som en sparring och det gäller att vara bland de som hoppar högst då. Det hade ju verkligen varit häftigt för lilla Sverige om alla fyra fick tävla. Bara att man prata i de banorna – det är stort! Att Sverige har fyra som slåss om samma OS-platser, säger Ebba Jungmarks tränare.

Sista chansen till OS

För Jungmark är kanske platsen en bit längre bort, trots att hon nu är helt skadefri. Det första målet är att klara EM-kvalgränsen på 1,90 till mästerskapet i Amsterdam i juli. Men EM kan bli hennes sista chans till OS-biljetten.

– Det var länge sedan sist som hon kunde tävla utan bekymmer, så det känns bra att hon är helt frisk. Men det kan vara sista chansen under EM. För när EM är slut är det ytterligare en dag till kvaltiden är slut, säger Predan som ändå trycker på en nödlösning.

– Tävlingar i slutet på den veckan finns de datumen så det kan finnas chans att kvala på de tävlingarna, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-EM

Mer i ämnet