Den livstidsavstängde tränaren Viktor Chegin stör de ryska planerna på att få friidrotten rumsren igen. Foto: TT.

Gångare kan stoppa Ryssland från friidrotts-EM

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska avstängningen från internationell friidrott kan förlängas, vilket kan påverka deltagandet vid EM i Berlin i augusti. Anledningen är att gångare fortsatt att träna med en coach som stängts av på livstid.

– Det verkar som om det inte skett någon verklig förändring av kulturen inom den ryska friidrotten, säger en talesperson för IAAF:s ryska insatsstyrka till AP.

I samband med McLaren-rapporten beställd av Wada stängdes Ryssland av från all internationell friidrott i november 2015, en avstängning som fortfarande gäller. Undantag ges för aktiva som har kunnat bevisa att man testat sig och tränat i en ”ren” miljö.

IAAF har släppt igenom ett dussintal ryska friidrottare, varav sex gångare, som neutrala. Ett par av dessa gångare ska ha fotograferats när de tränat i staden Karakol i det avlägset belägna Kirgizistan, nära gränsen till Kina, där den livstidsavstängde tränaren Viktor Chegin har sin bas. Han kopplas samman med ett 30-tal dopningsfall, bland annat tre olympiska guldmedaljörer, och är avstängd på livstid sedan 2016.

”Svårt att se hur dessa aktiva ska kunna tillåtas tävla”

Kopplingen mellan de aktiva och den avstängde tränaren har upptäckts av ryska antidopningsmyndigheter. IAAF reagerar kraftfullt.

– Det är svårt att se hur dessa aktiva skulle kunna tillåtas att återvända till internationella tävlingar utan att det skadar idrotten, säger en talesperson för IAAF och tror att deras tillstånd kommer att dras tillbaka.

För att kunna återvända till internationell friidrott kräver IAAF att Ryssland ”skapar en kraftfull kultur mot dopning.”

Det återstår att se om IAAF kommer att se på detta som ett isolerat gångproblem eller om man ser det som övergripande friidrott. Vid EM i Berlin tävlar gångare och friidrottare under samma paraply.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.