Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson håller presskonferens i Berlin i samband med ÈM i början av augusti 2018 för att kommentera misstankarna mot Meraf Bahta. Foto: TT.

Generalsekreteraren: ”För Merafs skull är det väldigt jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i slutet av juli som nyheten kom om att Meraf Bahta misstänktes för dopningsbrott efter brister i vistelserapporteringen. Ett halvår senare rullar den rättsliga processen ännu på.

– Nu har det dragit ut extremt mycket på tiden vilket gör att det är lite olyckligt, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till SVT Sport.

Friidrottsförbundet har hela tiden varit medvetet om de olika stegen och att det kan bli en utdragen process. Det var ingen överraskning att dopningskommissionen, som kräver ett års avstängning, har överklagat dopningsnämndens friande dom. 

– Det är ingen skillnad mot tidigare, vi har hela tiden hänvisat till de rättsliga processer som finns. Dopningskommissionen hade en möjlighet att överklaga. Vi har respekt för den processen, säger generalsekreteraren Stefan Olsson.

Kan Bahta tävla nu?

– Som jag uppfattar det är hon friad av dopningsnämnden och Meraf har inte fått ta del av något överklagande. Men det där är hypotetiskt eftersom Meraf inte har några tävlingar planerade.

Bahta tävlar ju under större delen av året. Vad innebär det om den här processen drar ut på tiden?

– Det är ingen idé att du spekulerar, det är ju liksom helt omöjligt. Vi kan bara konstatera att den rättsliga processen har ett antal olika funktioner. Dopningskommissionen lade fram ett åtal till dopningsnämden som den ogillade och det har man rätt att överklaga vilket man gjort nu. Det är det som vi har att förhålla oss till.

Vad känner du inför att det inte blir ett avslut utan att det bara fortsätter?

– Rättssäkerheter har ju ett pris i viss mening genom att det finns ett antal olika instanser. Nu har det dragit ut extremt mycket på tiden vilket gör att det är lite olyckligt. Framför allt för Merafs skull är det väldigt jobbigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.