Här tar Gabriel Wallmark EM-guld. Foto: SVT

Guld till Wallmark – nytt svenskt juniorrekord

Uppdaterad
Publicerad

Ny succé i U20-EM.

Trestegshopparen Gabriel Wallmark tog guld efter 16,39 redan i den första omgången. Därmed slog han Christian Olssons gamla svenska juniorrekord med nio centimeter.

– Jag har aldrig haft en bättre känsla i kroppen, säger han.

Han kom till mästerskapet med ett personbästa på 15,78.

Under söndagen krossade Gabriel Wallmark, 19, det med 16,39 i trestegshoppningen.

– Som han hoppar, Gabriel! Han har haft en liten känning i knät och hoppade ingenting i fjol. Men vilken utveckling han har haft den här sommaren, säger SVT:s expert Alhaji Jeng.

Hoppet innebar inte enbart svenskt guld i U20-EM – utan också nytt svenskt juniorrekord. Det tidigare rekordet, som Christian Olsson hade, var 16,30 från 1999.

– Det känns fantastiskt, jag har aldrig haft en bättre känsla i kroppen. Allt satt verkligen i dag, säger Wallmark.

”Rekord är till för att slås”

Tidigare rekordhållaren Christian Olsson om Wallmarks sensationella hopp:

– Rekord är till för att slås, som min fru sa till mig nyss. Och speciellt eftersom Gabriel har Yannick (Tregaro) som tränare. Samma tränare som jag hade. Yannick har en förmåga att få ut det bästa hos sina aktiva. Det är imponerande, säger Christian Olsson till Sportbladet.

Rekordhoppet, som också är det näst längsta i världen i år bland juniorerna, var inget Wallmark hade räknat med.

– Jag hade som mål att hoppa 16 åtminstone och verkligen ta den drömgränsen. Men jag känner att jag har mycket kvar i benen och det kommer kunna bli riktigt långt framöver, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.