Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oliver Helander är nu bara 17 centimeter från drömgränsen 90 meter. Foto: TT

Handbollsspelare kastade 89 meter i spjut

Uppdaterad
Publicerad

Den finländske handbollstalangen Oliver Helander lämnade Alingsås 2015. Då hade han ett personrekord på 76,28 i spjut. I går vann han i Åbo på det nya personbästat 89,83.

– Jag väntade mig minst 85 meter. Men det stör mig inte att det blev längre än så, säger Helander till Yle Sporten.

Efter att ha släppt handbollen fick Helander sitt stora genombrott då han kastade 88,02 för fyra år sedan som 21-åring men mängder med skador, framför allt axeln, har gjort karriärvägen slingrig.

Så sent som i juni förra året bröt Helander en tävling i Orimattila efter tre underkända kast och en värkande kropp. Då var det nära att han gav upp spjutkarriären.

– Jag funderade på om det på riktigt är värt att hålla på med det här. Att ska jag alls fortsätta, om det inte blir till något och jag hela tiden har problem, säger han till Yle.

Aldrig gått till final på ett mästerskap

Han ställde upp i OS i Tokyo men överlevde inte kvalet, vilket även gällde VM Doha 2019 och EM i München 2018. Efter OS förra året kände han sig tom och sökte hjälp hos spjutlegendaren Tero Pitkämäki, som Helander haft som barndomsidol sedan han var åtta år, och det gäller att hålla kroppen skadefri.

– Olivers framtid som spjutkastare beror på om han de närmaste åren klarar av att tävla tillräckligt regelbundet och hålla sig frisk. Om problemen fortsätter i ett par, tre år till så blir det nog jobbigt. Kapacitet finns det hur mycket som helst, säger Tero Pitkämäki, som tycker att Helander har den bästa ansatslöpningen av alla spjutkastare.

Ett par dagar innan fullträffen i Åbo pratade Helander om den långsiktiga planen.

– Målsättningen är att kasta över 90 meter och ta OS-guld i Paris, sade han.

Efter gårdagens fullträff saknas 17 centimeter och det finns både ett VM i Eugene och ett EM München i sommar för finländaren som blivit en rejäl medaljkandidat i grenen som blivit en av de hetaste på friidrottstouren.

Världsårsbästa i spjut:

1) Anderson Peters, Grenada, 93,07

2) Jakub Vajdlejch, Tjeckien, 90,88

3) Oliver Helander, Finland, 89,83

4) Julian Weber, Tyskland, 89,54

5) Neeraj Chopra, Indien, 89,30

6) Keshorn Walcott, Trinidad, 89,07

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.