Hanna Hermansson, Emil Blomberg, Vanessa Kamga och Meraf Bahta tävlar i kväll. Foto: TT/Bildbyrån

Här är de sista svenskarna som jagar VM-plats

Uppdaterad
Publicerad

I dag är den sista dagen som friidrottare kan kvala in till VM.
Fyra svenska idrottare gör försök sista dagen.
– Spännande att se om någon tar chansen, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Friidrotts-VM i Doha, Qatar, närmar sig med stormsteg.

Om tre veckor startar tävlingarna, och i dag är den sista dagen att prestera resultat som är tillräckligt bra för att få en inbjudan till tävlingarna.

Blomberg en av de tävlande

Såvitt känt så är det fyra svenska friidrottare som tävlar denna sista kvaldag. I spanska Andujar hålls tävlingen El Meeting de Atletismo Jaén Paraíso Interior-Memorial Francisco Ramón Higueras. Där är tre svenskar anmälda:

  • Hanna Hermansson, 800 meter
  • Meraf Bahta, 5 000 meter
  • Emil Blomberg, 3 000 meter hinder

Bahta har inte imponerat

För Meraf Bahta blir det den tredje tävlingen efter hennes comeback, som kom efter ett års avstängning för brott mot dopningsreglerna. Hennes första resultat har inte imponerat, utan hon har varit långt från VM-kvalgränserna.

– Det är så svårt att dra någon slutsats från de resultaten, då hon inte tävlat på länge. Så hon får väl tävla en gång till och se om hon har formen eller inte. Men det är jättesvårt att komma in i hetluften direkt och jaga VM-kval, det visste vi sedan inte, säger Karin Torneklint till SVT Sport, och fortsätter:

– Men jag tycker bara att det är kul att hon tävlar igen.

Kamga kastar i Södertälje

Doldisen Emil Blomberg var för två veckor sedan bara 2,5 sekunder ifrån VM-kvalgränsen, då han sprang 3 000 meter hinder på tiden 8.31,57 i Berlin.

– Hittar han tillbaka till den formen så har han absolut chansen, så långt ifrån är han inte. Men det gäller att han får till det, säger Karin Torneklint.

Förutom de tre nämnda tävlar även Vanessa Kamga, då hon kastar diskus på Kringelkastet i Södertälje.

”Kan få en inbjudan”

Men även om hon inte klarar kvalgränsen på 61,20 (2,14 över hennes personliga rekord) så har hon chansen att få en VM-biljett.

– Hon ligger bäst till av de fyra. Hon ligger 32:a på kvallistan just nu, så hon kan få en inbjudan ändå, säger Karin Torneklint.

”Spännande att se”

Även om en friidrottare inte klarar kvalgränsen kan de alltså få en VM-biljett ändå, då det internationella friidrottsförbundet vill fylla grenarna med ett visst antal deltagare, i damernas diskus just 32 personer.

– Och om jag har förstått IAAF rätt så kommer vi börja få inbjudningar på måndag. Så det blir spännande att se vilka inbjudningar vi får, säger Karin Torneklint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer