Khaddi Sagnia, Armand Duplantis och Elaine Thompson-Herah är tre av namnen att se fram emot i Birmingham. Foto: Bildbyrån

Alhaji Jengs fem höjdpunkter inför World Indoor Tour i Birmingham

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport sänder i dag World Indoor Tour från Birmingham, England, med några av världens främsta friidrottare.

Se tävlingen med start 15.00 i SVT1 eller Play.

Här nedan listar SVT:s expert Alhaji Jeng fem höjdpunkter att hålla ögonen på.

Kommentatorer: Niklas Nord och Alhaji Jeng.

Svenska deltagare: Armand Duplantis (stavhopp), Carl Bengtström (400 meter) och Khaddi Sagnia (längdhopp).

Samtliga startlistor till tävlingen hittar du genom att KLICKA HÄR!

”Mondo är en maskin”

SVT:s friidrottsexpert Alhaji Jeng listar sina fem höjdpunkter inför dagens tävling:

1. Armand Duplantis (stavhopp, herrar)

”Mondo är given etta på den här listan. Han är en maskin och har höjt världsårsbästat för varje tävling, från 6.02 till 6.04. Dessutom är han snubblande nära världsrekordet på 6.19 som han har försökt på 45 gånger. Ska det äntligen komma nu?”

2. Elaine Thompson-Herah (60 meter, damer)

”Hon har en galen meritlista med totalt fem OS-guld. I Tokyo i somras vann hon guld på 100 meter, 200 meter och i stafetten. Sprintdrottningen har behållit den fina formen från fjolårssäsongen, då hon också var fem ynka hundradelar i från ”Flo-Jos” 34 år gamla världsrekord på 100 meter. Kanske kan hon i dag putsa sitt personbästa inomhus på 6,98 som sattes i just Birmingham 2017”.

3. Khaddi Sagnia (längdhopp, damer)

”Khaddi hade en fin avslutning förra säsongen när hon tangerade sitt personbästa. Har börjat stabilt även i år med ett årsbästa på 6.68, men jag är övertygad om att det finns mer att ta av. Hon slåss definitivt om segern, men utmanas främst av Maryna Bekh-Romanchuk från Ukraina och Jazmin Sawyers från Storbritannien”.

4. Carl Bengtström (400 meter, herrar)

”Örgryte-sensationen har gjort det väldigt bra i år. När han i januari sprang på 45,91 blev han tredje snabbast genom tiderna i Sverige bakom Jimisola Laursen och Johan Wissman. Han var också vid den tidpunkten världstvåa, men har nu halkat ner till åtta. Trots att han är specialist på 400 meter häck kan han absolut vinna i dag om han gör ett bra lopp”.

5. Shaunae Miller-Uibo (400 meter, kvinnor)

”Ett tungt namn som bland annat tagit OS-guld i såväl Rio som Tokyo. Gör säsongsdebut och det tillhör ovanligheterna att hon inte är med i toppen på världsårsbästalistan när hon ställer sig på löparbanan”.

ARKIV: Se Duplantis segerhopp på 6,04 hemma i Uppsala (9 februari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.