Abeba Aregawi efter VM-finalen i Peking 2015. Foto: Bildbyrån

Har dröjt två veckor om Aregawi-beslut

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan kom Wadas nya riktlinjer om en höjd tillåten dos meldonium. Ändå dröjde det tills igår innan dopingkommissionen drog tillbaka sin anmälan mot Abeba Aregawi. ”Wadas riktlinjer var ganska otydliga” säger ordförande i RF:s dopningkommission, Kristina Olinder till SVT Sport.

Abeba Aregawi har varit avstängd sedan i februari för att ha haft den, sedan årsskiftet förbjudna substansen meldonium, i kroppen.

Igår kom beskedet om att dopningkommissionen återkallat sin anmälan om dopingbrott mot Aregawi.  I samband med det upphävdes hennes avstängning och hon kan börja tävla direkt.

Dröjt två veckor

Det var den 30 juni som Wada offentliggjorde nya riktlinjer angående tillåtna nivåer av meldonium. Den nya gränsen är högre än tidigare, och innebar att Aregawi inte haft otillåtna mängder av ämnet i kroppen.

Trots det har det dröjt ända tills igår innan dopingkommissionen dragit tillbaka sin anmälan på löparen.

Varför har det tagit två veckor?

– Vi var tvungna att se hur de nya riktlinjerna passade i fallet. Det här är en lite speciell situation. De nya riktlinjerna var ganska otydliga i det avseendet, att man inför en ny gräns från första oktober i år, det framgick inte sådär alldeles tydligt i notisen  från Wada faktiskt, säger Kristina Olinder, ordförande i RF:s dopingkommission.

Vad menar du med speciell?

– Det har varit mycket skriverier om det ska vara straffbart eller inte. När det gäller meldonium-ärendena har det varit väldigt speciellt. Wada har kommit med olika information vid olika tillfällen, säge Olinder och fortsätter.

– Från början så hävdade man ju att meldonium inte kunde finnas kvar i kroppen över huvudtaget någon lång tid, sedan så ändrades det. Det är ju därför som Wada går ut och sätter en gräns som träder i kraft i oktober.

Skulle dröjt längre

Enligt Stefan Olsson, friidrottsförbundets generalsekreterare, hade det från dopningkommissionens sida indikerats att beslutet skulle dröja till efter sommaren. Något som inte minst hade påverkat Abeba Aregawis chanser att medverka i OS i Rio.

Är inte två veckor lång tid, särskilt med tanke på OS?

– Vi är ju tvungna att göra vår värdering utifrån de uppgifter vi har i det aktuella fallet och den notice som Wada hade kommit med och andra uppgifter. Vi var tvugna att ha den tidsrymden för att kunna besluta om hur vi skulle göra. Ärendets normala tid hade varit så att det skulle fullföljas i dopningnämden efter sommaren, säger Olinder.

Varför kom det nu då?

– På grund av den här beslutet som kom. Ärendet som sådant skulle, om det hade legat kvar i dopningnämnden, inte avgjorts förrän efter sommaren. Av den anledningen att alla uppgifter som efterfrågades inte fanns.

Tänker man då inte på det rent sportsliga – att det är en OS-plats som Aregawi jagar?

– Jo, annars hade vi kunnat låta ärendet ligga till oktober när det skulle avgöras i dopningnämnden.

Beslut om OS på lördag

Friidrottsförbundet sitter just nu i dialog med SOK, men behöver samla på sig mer information kring Aregawi innan man föreslår henne till OS-truppen. Besked kring löparens OS-status kommer sannolikt komma på lördag, enligt Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer