”Oavsett hur fortsättningen blir har han givit många människor en upplevelse för livet”, skriver Jacob Hård. Foto: Bildbyrån

Hård: ”Tidernas bästa mästerskapsfinal”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns idrottsögonblick som ger häftiga upplevelser. Som griper tag och engagerar.
Så finns det de där få tillfällena som når ett steg till. De oförglömliga.
Stavhoppsfinalen i Berlin igår var ett av dem.

Kvällen var behagligt varm men inte tryckande som tidigare i veckan. Vinden stilla. 42 000 människor skapade en elektrisk atmosfär i Olympiastadions väldiga nedsänkta gryta.

Och de tolv där nere inspirerades till tidernas bästa mästerskapsfinal.

Glad få skriva historia

Efter ett av Usain Bolts fantastiska världsrekordlopp för tio år sedan uttryckte en av konkurrenterna – Shawn Crawford – sin tacksamhet över att bara ha fått vara med vid det historiska ögonblicket.

Den här gången var det bronsvinnaren Renaud Lavillenie som sa samma sak. Att han förstås hade velat vinna men att han kände glädje och stolthet över att ha varit med och bidragit till en historisk kväll.

De kramkalas som utbröt bland konkurrenterna, mitt under pågående tävling, när Armand Duplantis flög över höjd efter höjd, visade hur speciell den här aftonen var. Även om ribban aldrig nådde världsrekordhöjd svävade den 18-årige svensk-amerikanen uppe i de rymder där bara legendaren Bubka och Lavillenie varit när han satte sitt tredje juniorvärldsrekord för kvällen och flög över 6,05 med en marginal som var helt overklig.

Två tonåringars EM

På detta EM är det två tonåringar som stulit showen. Duplantis och 17-årige norrmannen Jakob Ingebrigtsen med sina dubbla guld.

Båda är tränade av sina föräldrar. Gjert Ingebrigtsen styr sin löparklan med järnhand. Duplantis har pappa Greg som coach och mamma Helena skriver programmen för fysträningen.

När jag själv idrottade var sporten en arena där jag fick växa med andra vuxna än föräldrar eller lärare. Något av en fristad. Min mamma och pappa uppmuntrade och stöttade och kunde dyka upp som åskådare på någon tävling då och då men de hade inget med mitt idrottande att göra.

Drivs av lust

Det finns många exempel på framgångsrika familjeengagemang i idrotten. Stefan Holm och Anja Pärson är två olympiska mästare som tränats av sina fäder.

Det finns också många exempel där det inte fungerat. Där tonåriga idrottstalanger i kollision med föräldrars ambitioner och önskningar tröttnat och lagt av.

Jag har ingen närmare inblick i familjen Duplantis liv men en sak är väldigt tydlig: drivkraften kommer från unge Armand själv. Och den kraften verkar vara ren och skär lust!

Sedan späd ålder har han levt och andats och inte minst lekt stavhopp på tomten och älskat det! Klokt matchad av föräldrarna har han nu skrivit ett stycke oförglömlig idrottshistoria.

Nästa kapitel?

Hur nästa kapitel kommer att se ut vet vi inte. Den påfallande mogne 18-åringen sa själv att det han fick uppleva igår får man inte chansen att göra många gånger i livet.

Men ännu är han junior. Till i år har han ökat styrka och snabbhet och fortfarande finns det mer att utveckla fysiskt i den spensliga kroppen.

Oavsett hur fortsättningen blir har han givit många människor en upplevelse för livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.