Jacob Hård menar att beslutet att ta bort diskus ur Diamond League kan slå hård mot tillväxten i grenen. Foto: Bildbyrån

Jacob Hård om diskus-nobben: ”Kastarna hamnar i skymundan”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största friidrottsstjärnor, Daniel Ståhl, kommer knappt att få kasta diskus alls i Diamond League nästa säsong.
SVT:s mångårige friidrottskommentator, Jacob Hård, är besviken efter beskedet.
– Naturligtvis är det extra trist när vår största stjärna är diskuskastare.

Diamond League-formatet ska bantas från 120 till 90 minuter. En av grenarna som drabbas hårdast av beslutet är diskusen som från och med nästa säsong bara kommer få en deltävling under säsongen. SVT:s friidrottskommentator är kritisk till beslutet.

– Jag tycker det är trist. En av styrkorna hos Diamond League har varit att i stort sett alla grenar har varit med. Naturligtvis är det också extra trist när vår största stjärna är diskuskastare, säger Hård.

Innebär mindre exponering

Diamond League är friidrottarnas största inkomstkällor när det gäller prispengar och Jacob Hård poängterar hur viktigt skyltfönster tävlingarna är för Daniel Ståhl och diskuskastarna.

– Detta innebär ju mindre exponering. Det kommer säkert få betydelse för det ekonomiska. Det är klart att det kommer finnas tävlingar ändå men inte med samma status och exponering. Det är klart att det kommer betyda en mer anonym tillvaro, säger Hård.

SVT:s friidrottskommentator ser även en risk för återväxten bland diskuskastarna när grenen försvinner från Diamond League.

– Den risken finns ju absolut om man börjar gradera grenar så här. Det är klart att diskuskastarna hamnar i skymundan och om grenen syns mindre blir den också mindre attraktiv, avslutar Hård.

Arkiv: Här snor Daniel Sthål SVT:s mikrofon efter VM-guld (30 september 2019)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Ståhl tog SVT:s mikronfon och skickade en hälsning hem till Sverige. Foto: Bildbyrån/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer