LInda Haglund 2012. Foto: Bildbyrån.

Hård om Haglund: ”Svårt att värdera henne”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports friidrottskommentator Jacob Hård känner sig kluven till hur Linda Haglund ska rankas inom friidrotten.

– Hon var stor och tävlade i spektakulära och konkurrensutsatta grenar som 100 och 200 m och var i internationell topp, säger Hård om OS-fyran på 100 m i Moskva 1980.

Meritmässigt var hon på en hög nivå med EM-silvret på 100 m 1978 och ett guld på 60 m vid inne-EM 1976 och ytterligare tre EM-silver på 60 m inomhus.

– Samtidigt var hon det första stora dopningsfallet, vilket gör det svårare att värdera henne gentemot andra i friidrottshistorien, funderar Hård.

När Haglund såg bilder på OS-finalen i samband med deltagandet i Mästarnas mästare 2012 log hon:

– Jag ville verkligen ha en medalj. Jag missade med en hundradel, sa hon i programmet.

Kände sig förråd av tränaren och bröt kontakten

Haglund förnekade uppsåtlig dopning hela livet och kände sig förrådd av sin tränare som tog på sig skulden. I sin självbiografi ”Lindas resa” från 2013 berättar hon mer om sin version av dopningen där hon åkte fast i samband med SM i Skövde 1981.

I ett telefonsamtal med tränaren Pertti Helin beskriver Haglund hur hon fick klart för sig att denne lurat henne att ta tre tabletter inför SM-helgen.

”Han lade på luren och sedan dess har vi inte pratat med varandra. Det var slutet på vårt framgångsrika samarbete som varade i åtta år. Det är ofattbart att en vuxen människa inte kan ta ansvar för sina handlingar, och vara rakryggad”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.