Hjelmer: ”Har varit en jobbig hemlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Efter #MeToo-uppropet valde Moa Hjelmer idag att berätta om den våldtäkt hon utsattes för efter en Finnkamp. – Jag hade inte tänkt berätta om det här. Men jag blev inspirerad och tog mod till mig för det krävs ett visst mod för att prata om de här sakerna. Det är ganska skönt att ha sagt det nu och inte behöva gå runt med det inom mig, säger hon till SVT Sport.

Moa Hjelmers mycket starka Instagram-inlägg har chockat idrotts-Sverige. Där beskriver hon, hur hon 21 år gammal, våldtas av en annan aktiv, på ett hotellrum efter en Finnkamp.

Nu väljer hon att berätta om händelsen, och varför hon valde att lägga ut bilden.

– Jag hoppas att fler nu känner som jag. Vi kan tala om alla andra sorters brott, men allt sexuellt våld blir väldigt svårt att prata om. Det finns ofta en oerhörd skuld hos offren och den måste man försöka få bort. Det är inte offrets fel, säger Hjelmer.

Ville undvika media – polisanmälde inte

Efter händelsen valde Hjelmer att varken polisanmäla våldtäkten, eller att berätta om det för landslagsledningen.

– Då det hände var det nog att bara behöva bearbeta det för egen del. Jag var rädd att media får nys om det om jag polisanmäler och då blir det en stor sak i media. Jag var helt säker på att jag inte skulle orka det då. Sedan tycker jag ju att anmäla är något man ska göra om man kan, men jag har fått bevis på att det inte alltid är så lätt.

Hon har inte bestämt om han ska polisanmäla ärendet nu.

”När jag minst trodde att det skulle ske”

Hjelmer berättar om kvällen då våldtäkten skedde.

– Det som hände var att jag efter en glad kväll går tillbaka till vårt hotell och blir utsatt för en våldtäkt när jag minst trodde att det skulle ske.

Efter en lång process känner hon att hon nu har kommit över det inträffade.

– Det har gått ett antal år så jag har hunnit bearbeta det här och lagt det bakom mig. Men det tog ett tag innan det inte förföljde mig dagligen. Det har varit en jobbig hemlighet att gå runt och bära på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer