Stefan Holm Foto: Bildbyrån

Holm avslutar sina uppdrag: ”Jobbigt att bli kallad IOK-pamp”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Holm kommer att avsluta alla sina internationella uppdrag efter Tokyo-OS nästa år, då hans mandatperiod som IOK-ledamot löper ut.

– Det är jobbigt att bli kallad IOK-pamp och bli anklagad för att vara korrumperad fast jag inte är det, säger Holm till Radiosporten.

Stefan Holm är en av Sveriges mest folkkära idrottare och 2004 vann han OS-guld i höjdhopp.

Sedan 2013 sitter han som ledamot i den Internationella Olympiska Kommittén men väljer nu att hoppa av alla sina uppdrag. Detta efter det att hans mandatperiod på åtta år löper ut efter OS nästa år.

– Så fort det pratas om IOK så är det ”pampar”, och det är inget positivt laddat ord. Sådana påhopp får jag hela tiden. Det är inte skitroligt att få höra det hela tiden så därför tar jag ett steg tillbaka efter Tokyo. Sen får vi se vad framtiden har att ge, säger Holm till Radiosporten.

Vill fokusera på sonen

Det är den ena förklaringen, den andra är hans son Melwin som är Sveriges nästa stora höjdhoppstalang. I somras hoppade han 2,09, nytt svenskt rekord för 15-åringar och yngre, vilket också ledde till medalj på senior-SM.

– Nu när Melwin blir bättre och bättre, och några av de andra hopparna håller på att utvecklas, då vill jag kunna fokusera på dem under en period.

Ett av de kommande målen är ungdoms-EM nästa år.

– Det är första utlandstävlingen. Men vi kommer inte åka runt och jaga utlandstävlingar, jag tror inte på att härja Europa runt med en 16-åring. Det får vänta ett par år.

Här kopierar Melwin pappa Holms superhopp (19/9-2019):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.