Holm vid OS i Sotji förra året där han var prisutdelare. Foto: Bildbyrån.

Holm: ”Största skandalen någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Holm, som tog OS-guld i höjdhopp 2004, har efter den aktiva karriären blivit invald i IOK:s aktiva råd. Han är mycket upprörd över måndagens avslöjanden kring rysk friidrott.

–  Det här är kanske den största skandalen någonsin inom friidrottsvärlden, något måste göras, säger den Karlstadsbaserade Holm till SVT Sport.

Han tror dock att det kan bli svårt för Wada att få igenom sitt krav på att stänga ute de ryska friidrottarna som ett kollektiv.

– Det är det alltid svårt att stänga av ett enskilt land för det drabbar ju oskyldiga idrottsmän. Men känslan är ändå att man måste statuera ett exempel någonstans, det här är så stort och har uppenbarligen pågått så länge, så något måste ju göras, funderar Holm.

”På en statsstyrd nivå”

Holm är minst sagt överraskad över omfattningen av skandalen.

– Jag är förvånad över storleken. Det är nästan på en statsstyrd nivå, att det har kunnat fortgå och att IAAf dessutom verkar vara inblandad är fullständigt skandalöst.

IAAF:s högste chef, den förre storlöparen och Londons OS-general Sebastian Coe, tillrädde så sent som i augusti efter att under åtta år varit underlydande till den nu brottsmisstänkte Lamine Diack. Coe säger att han inte anade någonting och Holm tror att britten är rätt man för att rensa i det här träsket.

– Det är oerhört negativt för friidrottsvärlden i stort, framför allt marknadsvärdet för fridrotten, det är klart att det blir skadat. Men med Sebastian Coe som ny president och med en ny ledning kring friidrotten kan man förhoppningsvis ta krafttag och verkligen jobba för en bättre framtid, säger Holm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.