Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

Hon nekades OS-biljett – nu kan kriterierna för uttagning ändras

Uppdaterad
Publicerad

SOK ansåg inte att Lovisa Lindh hade chans på topp åtta och sa nej till OS i Tokyo – trots att hon klarat den internationella kvalgränsen.

Samtidigt som uttagningskriterierna nu ska ses över siktar 800-meterslöparen mot nya mästerskap.

– Jag kommer aldrig att förstå, men det ska inte få förstöra de åren jag har kvar av karriären, säger Lovisa Lindh till SVT Sport.

Hon är mitt uppe i de sista förberedelserna för säsongspremiären den 2 juni i franska Montreuil.

– Det är alltid gott att få lite hårda pass på bana, då blir jag självsäker och kan lita fullt ut på att jag är i form, och bara köra på, säger Lovisa Lindh.

Det är en säsong då både VM och EM väntar. Med de starka resultaten under 2021 är hon redan kvalad. Fem gånger sprang hon 800 meter på under 2 minuter och allra snabbast var hon vid Diamond League i Brüssel då klockan stannade på 1,59,49.

”Var enormt besviken”

Med det tog hon också en av åtta biljetter till Diamond Leagues säsongsfinal.

– Det gav ju verkligen ett kvitto på att…..jag skulle haft min plats höll jag på att säga, men i varje fall att jag var bra, säger hon till SVT Sport.

Platsen hon säger att hon skulle haft är den på OS i Tokyo, men dit kom hon aldrig. Hon var 26 hundradelar över den kvalgräns som SOK satt och de trodde inte heller att hon hade chans på topp åtta. Då spelade det inte någon roll att hon klarat den internationella kvalgränsen.

– Jag var enormt besviken. Att jag vet om att om jag hade bott i vilket annat land som helst så hade jag med glädje blivit skickad.

SOK ser över uttagningskriterierna

Det var inte första gången kriterierna ifrågasatts men hennes situation väckte på nytt en storm av kritik mot SOK och efter en motion av bland annat Svenska friidrottsförbundet så beslutade man på årsmötet i april i år att se över uttagningskriterierna.

– Det är väl jättebra. Jag hoppas verkligen att ingen mer ska behöva ha det som jag hade det förra sommaren, säger Lovisa Lindh som nu blickar framåt.

– Jag kommer aldrig att förstå. Men jag kan inte ändra på något, det är som det är. Och det ska inte få förstöra de åren jag har kvar av min karriär, säger hon.

Nu väntar VM i juli och EM i augusti. Två chanser att få springa mästerskap igen, det är tre år sen sist. Hon har fått bra tecken på träning och gör den sista explosiva träningen för att hitta helt rätt in mot tävlingsform. Hon siktar på personliga rekordet 1,58,77.

Oavsett vad som väntar så handlar det inte om att ta revansch.

– Jag behöver inte ta revansch på någon. Det behöver jag inte. Jag sprang jättebra förra året, jag hoppas springa jättebra i år. Men det behöver jag inte bevisa för någon annan än mig själv, säger Lovisa Lindh till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.