Anzhelika Sidorova vann stavhoppet vid inne-EM. Foto: TT.

IAAF håller fortsatt rysk friidrott i kylan

Publicerad

Det internationella friidrottsförbundet, IAAF, förlänger avstängningen av ryska friidrottare, skriver Reuters.

I samband med att den Wadabeställda McLaren-rapporten släpptes 2015 och avslöjade statsstödd systematisk dopning stängde IAAF av ryska friidrottare.

IAAF vill ha data från antidopningslaboratoriet i Moskva och ekonomisk kompensation innan beslutet upphävs. Frågan diskuterade vid ett möte i Doha under söndagen och i dag och det verkar finnas en framkomlig väg för rysk friidrott.

Rysk stavhoppare tog EM-guld

– De punkterna måste lösas. Så fort vi får in allt material kommer vi att belysa ärendet igen och då kan vi mer seriöst överväga att återinsätta det ryska förbundet igen, säger norrmannen Rune Andersen som lett den IAAF-ledda specialstyrka som opererat i Ryssland.

Enskilda ryska utövare kan ansöka om att få tävla och måste då visa upp provresultat från oberoende testare.

Ryskan Anzhelika Sidorova vann exempelvis guld i stavhopp vid inne-EM i Glasgow för en vecka sedan. Hon ställde då upp under beteckningen ANA (Authorised Neutral Athlete) Godkända neutrala friidrottare.

Säsongens höjdpunkt, VM, avgörs i Doha, Qatar, i september/oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer