Foto: Bildbyrån

Semenyas förra tränare: Häxjakt av IAAF

Uppdaterad
Publicerad

IAAF inför nya ”könsregler” som träder i kraft den 1 november. Hittills har ingen överklagat till idrottens skiljedomstol Cas.

Men reaktionerna från Sydafrika är besvikelse.

–Jag får känslan av att det pågår en häxjakt mot Caster (Semenya), säger hennes förra tränaren Jean Verster enligt AP.

När IAAF införde liknande regler 2011 hävdes beslutet senare av Idrottens skiljedomstol Cas. Katy Hogg, kommunikationschef på Cas, tror att en eventuell överklagan kan komma in om en eller ett par veckor.

– Jag tror att det är för tätt in på beskedet nu, människor behöver läsa in sig på vad det innebär, säger hon till SVT Sport och bekräftar att någon överklagan inte har kommit in till Cas.

– Det är inte ett ärende hos oss.

Sydafrikansk besvikelse

Caster Semenya, tvåfaldig OS-guldmedaljör och trefaldig VM-guldmedaljör, är den mest kända friidrottaren som drabbas. Än så länge har hon endast uttalat sig i sociala medier.

”Vad vackert det är att vara tyst när folk förväntar sig att du ska rasa”, skriver sydafrikanskan på Twitter.

Sydafrikas olympiska kommitté stöttar Semenya och kallar IAAF:s regeländring för en ”besvikelse”.

– Särskilt eftersom Casters namn kommer att dras i offentlighetens smuts igen, säger ordförande Gideon Sam, som vädjar till att hänsyn tas till utövarnas ”värdighet och mänskliga rättigheter”.

”Häxjakt”

IAAF inför regelverket för medeldistanslöpare på sträckorna 400 meter och 1609 meter (en engelsk mile). Caster Semenya springer 800 och 1500 meter. Hennes förra tränare menar att IAAF riktat in sig på den sydafrikanska löparstjärnan och kallar situationen för en ”häxjakt mot Caster”.

– IAAF har bara riktat in sig på grenar där de tycker att höga halter av testosteron är en fördel, men varför inte även inom slägga och stavhopp? frågar han sig.

Det var i går som det internationella friidrottsförbundet, IAAF, kom med beskedet att nya ”könsregler” träder i kraft den 1 november i år. Regelverket förbjuder hyperandrogena kvinnliga medeldistanslöpare att tävla internationellt. Kravet för att få tävla är att ta medicin som sänker nivåerna av testosteron till en av IAAF godkänd nivå.

Caster Semenya har extremt höga naturliga halter av det manliga könshormonet testosteron, vilket kallas för att vara hyperandrogen. Det anses ge aktiva för stora fördelar på lång sprint upp till medeldistanslöpning gentemot kvinnor med normalvärden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.