Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob Ingebrigtsen. Foto: TT

Jakob Ingebrigtsen satte rekord på udda distans

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen satte rekord på den sällan löpta distansen två engelska mil. Han vann på tiden 7.54,10.

– Jag blev förvånad när jag såg tiden och att kunna slå rekordet känns fantastiskt. Det är min första världsbästanotering utomhus. Mitt fokus kommer att ligga på 1 500 meter, säger Ingebrigtsen till arrangören.

Mitt under Diamond League-galan i Paris hade arrangören ordnat ett rekordförsök på två engelska mil som inte var med i DL-programmet.

Därmed underskred Ingebrigtsen Daniel Komens tid på 7.58,61 från 1997. Han var i parietet med Komens rekordtid ut på det sista varvet men ett sistavarv på 55,5 sekunder grejade rekordet.

Både ljusramp och harar

Ingebrigtsen jublade över rekordet och blev snabbt uppvaktad av fotografer på banan. Den officiella grafiken visade ”Ny världsbästatid” men han fick kvickt en skylt med ”Världsrekord” i handen.

Norrmannen hade dubbel hjälp: Både ljusramper inställda på 7.58 och två mänskliga harar.

Komen var den enda som hade sprungt sträckan under åtta minuter tidigare.

Två engelska mil, 3 218 meter, är ingen sträcka med officiella världsrekord (en engelsk mil är det) utan man talar om världsbästa som term för tiderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.