Mustafa ”Musse” Mohamed tas inte ut till Tokyo-OS. Foto: Bildbyrån

Ingen OS-plats för Mustafa ”Musse” Mohamed

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen togs flera namn ut till den svenska OS-truppen.

Några som däremot nobbas är maratonlöparna Mustafa Mohamed och Charlotta Fougberg.

– Det är väldigt tråkigt att vi som enda land i världen inte kommer med trots att vi klarar gränsen med råge, säger ”Musse” till SVT Sport.

Jenny Rissveds, cykel, Michelle Coleman, simning och Oskar Rozenberg Hallberg, skateboard, var några av de namn som togs ut till sommarens OS i Tokyo.

Men för långdistanslöparna Charlotta Fougberg, David Nilsson, Hanna Lindholm samt Mustafa Mohamed väntar en sommar utan tävlande i Japan. Trots att samtliga har klarat kvalgränsen. Det bekräftar Ulf Friberg, landslagstränare och ”Musses” tränare, för SVT Sport.

– Det är en stor besvikelse att man som enda land i världen inte tar ut aktiva som har klarat kvalgränsen. I Mustafas och Charlottas fall har man klarat den två gånger, i en gren som man kanske tävlar i kanske max två gånger på ett år, säger Friberg och fortsätter:

– Andra länder och konkurrenter skakar på huvudet och undrar vad det är vi håller på med. Det är aktiva som berövas på kanske en av deras största idrottsupplevelser som går att få.

”Dålig kommunikation”

Även ”Musse” riktar kritik mot SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, och deras strategi gällande OS-uttagningar.

– Det är väldigt tråkigt, man sänder fel signaler. Det har varit väldigt dålig kommunikation från SOK över huvud taget. Jag har ännu inte hört något från SOK att jag inte kommer med till OS, det är bara via ryktesväg. Kommunikationen har varit usel, säger han.

Vad betyder det för dig, att missa OS?

– För mig har det inte så stor betydelse för min satsning, jag gör det för att det är roligt och jag är ändå 42 år nu. Jag har redan varit med i OS två gånger. Det är bara roligt att springa och hålla den här nivån.

Enda långdistanslöpare som är uttagen till Tokyo-OS är Carolina Wikström, som därmed OS-debuterar.

SVT Sport söker Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, för en kommentar.

KLIPP: Mustafa Mohamed nära sitt svenska rekord – på en flygplats (18 april)

DESSA TOGS UT AV SOK I DAG

  • Jenny Rissveds, cykel, mtb
  • Oskar Rozenberg Hallberg, skateboard, park
  • Sophie Hansson, simning, 100 bröst
  • Michelle Coleman, simning, 50 fritt
  • Robin Hanson, simning, 200 fritt
  • Emelie Fast, simning, 100 bröst
  • 4x100 fritt damer, simning
  • 4x100 medley damer, simning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.