Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maja Åskag berätta om sina planer för säsongen. Foto: Jessica Gow/TT

Inomhus-VM i fara för Maja Åskag efter körtelfeber

Uppdaterad
Publicerad

Maja Åskags mellandagar blev inte som hon tänkt.

På juldagen vaknade hon sjuk, i vad som senare skulle visa sig vara körtelfeber – och nu är inomhus-VM i fara.

– Jag har varit sjuk många gånger men det här var något helt annat, säger hon till SVT Sport.

Körtelfebern satte sig rejält på Åskag som fick tillbringa mycket tid i sängen.

– Önskar inte min värsta fiende det här, det här var hemskt. Kändes som något tog över min kropp. Jag sov 15 timmar om dagen, orkade liksom inte kolla på en film. Det var hemskt, säger hon till SVT Sport.

Nu har 21-åringen tvingats tänka om kring inomhussäsongen då hon inte kommer kunna tävla på ett tag. I stället för VM i Glasgow 1-3 mars som höjdpunkt på säsongen ser det nu ut att bli SM.

”VM inte så aktuellt just nu”

– Det är svårt att göra en plan eftersom man inte vet. Men jag hade velat få in en tävling under inomhussäsongen bara för att känna lite på det. Inomhussäsongen är ju inte lika viktig som den utomhus. Vi har ett väldigt stort år framför oss med både EM och OS, och det är huvudmålen. Så fokus ligger där, men det hade varit trevligt att hinna med någon tävling.

Det svåra för Åskag blir att hinna få till tillräckligt med tävlingar för att ta sig till VM.

– Det var ett av mina mål, men då hade jag nog behövt tävla lite innan för att kvala dit. Det är svårt att säga att det är helt uteslutet men just nu skulle jag säga att det inte är så aktuellt. Jag är glad om jag bara hinner tävla SM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.