Iskyla Perseus medaljvapen i värmen

Uppdaterad
Publicerad

Is i mössan, glöd i benen.

Där har ni Perseus Karlströms nyckel till medalj på 20 kilometer gång på fredag kväll.

– Jag kommer att ha is i kepsen och hälla över mig nollgradig vätska, säger svensken till SVT Sport inför kraftprovet i värmen i Doha.

Is lär dock inte räcka. Man måste gå också, och svenska gångare inklusive Perseus själv har klappat igenom förr i denna tynande blågula sport som i VM är en ren familjeangelägenhet. Mamma Siv är förbundskapten, brorsan Ato 5-milsgångare som just gjort sin bästa insats någonsin med tolfteplatsen i VM. Dessutom har stjärnan Perseus självförtroende efter årets framgångar.

– Det gäller att ligga med till 15-16 kilometer, och sedan trycka gasen i botten, säger Perseus Karlström om taktiken.

Friidrotts-VM

Senaste herrmedaljen 1984

Bosse Gustafssons OS-silver på 5-milen 1984 är Sveriges senaste internationella herrmedalj i gång, men nu har Sverige en medaljaspirant på 20 kilometer – i form av Perseus Karlström.

Han bytte till en internationell träningsgrupp i fjol, och har seglat upp som världsstjärna. I år har han två segrar i världscupen och en i Europacupen, och leder Världscupen inför VM. Men Doha har en faktor till: den tryckande värmen med hög luftfuktighet.

– Så mycket nerkylning som möjligt kommer att vara nyckeln, säger Perseus Karlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet