Angelica Bengtsson är tillbaka på VM-arenan i Doha, där hon bragdartat satte svenskt rekord (bilden till höger) efter att tidigare i finalen ha brutit en stav. Foto: TT

Hårds höjdare i Doha: Bengtsson tillbaka där hon bröt staven

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports kommentator Jacob Hård plockar ut sina höjdare inför Diamond League-galan i Doha i kväll.

1) Angelica Bengtsson

– Angelica Bengtsson gör säsongsdebut i VM-stadion där hon blev sexa med ett rekordhopp (4,80) direkt efter ett dramatiskt stavbrott 2019. OS-klara Bengtsson ställs mot ett starkt fält med världsmästaren Anzhelika Sidorova, Ryssland, i spetsen.

ARKIV: Här bryter Bengtsson staven i VM-finalen (29 september 2019)

2) Yulimar Rojas

– Yulimar Rojas, Venezuela, i damernas tresteg är stekhet i säsongsöppningen. För några dagar sedan hoppade hon tidernas näst längsta hopp med 15,43 och Inessa Kravets, Ukraina, världsrekord 15,50 från VM i Göteborg 1995 hänger på en skör tråd.

KLIPP: Rojas bara centimeter från världsrekordet (23 maj 2021)

3) 3000 m hinder damer

– Alla medaljörerna från VM i Doha är tillbaka. Emma Coburn, USA, och Gesa Felicitas Krause, Tyskland, lär får det tufft att besegra suveräna världsmästarinnan Beatrice Chepkoech från Kenya som imponerat både inomhus och på landsväg i år.

Utöver Bengtsson blir det också svenskt deltagande i form av Kalle Berglund på 1500 m.

Galan i Doha avgörs fredag 28 maj och sänds på Sportkanalen.

Hårds höjdare inför Diamond League-säsongen

1) Armand Duplantis

– Världens hetaste friidrottare är såklart alltid mest intressant. Förväntningarna är jättehöga. Han är fortfarande så ung att det är rimligt att tänka sig att han fortfarande är under utveckling. Han hoppar 6 meter på träning och det tror jag inte han har gjort innan.

2) Daniel Ståhl

– Ståhl hade lika gärna kunnat vara etta på listan. Men diskusen är bara med vid några få tillfällen i Diamond League och därför är han tvåa här. Precis som Duplantis är Ståhl bäst i världen i sin gren och dominant. Gör Ståhl sitt allra bästa vinner han.

3) Norska supertalanger

– Löparna Karsten Warholm och Jakob Ingebrigtsen. Norska idrottsmän med stark utstrålning och oerhört sevärda. Supertalanger. Warholm är redan bäst i världen i en gren (400 m häck) som har gått framåt jättemycket, där motståndet är tufft och där de nosar på världsrekordet. Ingebrigtsen är en av få utmanare i en gren (1500 m) som i många år har varit oerhört dominerad av löpare från Afrika.

4) Damernas höjdhopp

– Det kan mycket väl bli så att det gamla världsrekordet inte överlever en sommar till. Dominanten Marija Lasitskene kommer få tufft att klara unga utmanaren Jaroslava Mahutjich, 19, från Ukraina. De båda har pressat varandra upp på världsrekordhöjder och mycket talar för väldigt hög nivå. Lasitskenes personbästa är 2,06 och Mahutjich klarade 2,06 inomhus i vintras. Världsrekordet är på 2,09 och från 1987.

5) Nya namn efter pandemin

– Ifjol var ett pandeminår där väldigt få fick tävla, inte minst i USA. I spåren av det kan man tänka sig att det kommer fram talanger som i stället har utvecklats i ett år. Jag tänker först på Sha'Carri Richardson, världsetta i damernas 100 meter, och JuVaughn Harrisson, världsetta i höjdhopp och längdhopp.

– Richardsons personbästa i april på 10,72 är sjätte bäst genom tiderna. Hon har inte tävlat utanför USA men vann studentmästerskapen för ett par år sedan och har varit med i VM-uttagningar.

– Harrison är en unik talang. Friidrottare är ofta allround och bra i flera grenar, men att vara så bra som Harrison är ovanligt. Det är coolt. Han har också bara tävlat i skoltävlingar. Med tanke på OS-år kommer han garanterat vara med och försöka ta en plats.

Diamond League 2021

28 maj Doha, Qatar TV4 (Sportkanalen)

Sändningsstart: 17.00

10 juni Rom/Florence, Italien SVT sänder

Sändningsstart: 20.00

Kommentatorer: Jacob Hård, Kajsa Bergqvist

1 juli Oslo, Norge SVT sänder

Sändningsstart: 20.00

Kommentatorer: Jacob Hård, Alhaji Jeng

4 juli Stockholm, Sverige SVT sänder

Sändningsstart: 16.00

Kommentatorer: Jacob Hård, Kajsa Bergqvist, Alhaji Jeng

9 juli Monte Carlo, Monaco TV4 (Sportkanalen)

Sändningsstart: -

13 juli London, Storbritannien TV4 (Sportkanalen)

Sändningsstart: -

14 augusti Shanghai, Kina SVT sänder

Sändningsstart: 13.00

Kommentatorer: Niklas Nord, Kajsa Bergqvist

21 augusti Eugene, USA SVT sänder

Sändningsstart: 22.00

Kommentatorer: Jacob Hård, Kajsa Bergqvist

22 augusti Kina (ort oklart) TV4 (Sportkanalen)

Sändningsstart:

26 augusti Lausanne, Schweiz SVT sänder

Sändningsstart: 20.00

Kommentatorer: Jacob Hård, Alhaji Jeng

28 augusti Paris, Frankrike TV4 (Sportkanalen)

Sändningsstart:

3 september Bryssel, Belgien TV4 (Sportkanalen)

Sändningsstart:

8-9 september Zürich, Schweiz SVT sänder

Sändningsstart: 17.30

Kommentatorer: Jacob Hård, Kajsa Bergqvist, Alhaji Jeng

* Sändningstider kan uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.