Foto: SVT

Sanna Kallur: ”Jag ska inte ropa hej än”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Sanna Kallurs imponerande comeback på Stockholms Stadion igår var det svårt att varva ned. ”Jag tror inte jag har sovit alls i natt”, säger en trött men glad Kallur till SVT Sport.

Sanna Kallur blev femma i regn och rusk i går i sin comeback på 100 meter häck på tiden 13,00.  Starten var magnifik och svenskan var i täten i halva loppet men stumnade en del på slutet. Med tanke på att det var sex år sedan sist var det över all förväntan att Kallur lyckades så pass som hon gjorde.

Och laddningen inför loppet och urladdning i loppet gav avtryck i Falu-tjejen.

– Jag har aldrig somnat. Jag hade otroligt svårt att gå ner i varv. Jag vet inte om jag sovit något alls, men kroppen känns helt okej, säger hon till SVT Sport om hur kroppen känns så här morgonen efter.

Slänger in brasklapp

Hur skönt är det att kroppen känns bra så här dagen efter?

– Jag ska inte ropa hej än, det kan komma imorgon eller i övermorgon eller så gör det inte det. Det är bara att låta kroppen styra i det här läget.

– När jag gjorde comeback i ett lopp i Karlsruhe 2015, då kändes det helt okej dagen efter men så kom det två-tre dagar efteråt. Men å andra sidan gjorde det ont när jag sprang då,  och det gjorde det inte igår. Så jag är betydligt mer hoppfull inför en fortsättning nu, säger Kallur.

OS-snabb redan igår

För att ta sig till drömmålet – OS i Rio – krävs tiden 12,80 av SOK. Igår hade Sanna 13,00 men förhållandena var allt annat än gynnsamma för en häcklöperska. Hon hade redan igår farten för att klara den gränsen. Det tror hon själv.

– Ja, det känns så nästan, säger Kallur med ett leende.

Men hur mycket snabbare hade det gått i bra väder?

– Det kan man ju bara spekulera i men två sekundmeter hit och dit kan man ju räkna ut i tabeller med statistik. Ett par tiondelar kan man få med bättre vind men då gäller det ju att få till precis samma lopp också. Men det hoppas jag ju, att jag kan springa bättre än jag gjorde sista halvan igår, säger Kallur.

”Det finns mer att ta”

– Jag tror att det finns mer, det känns så, säger hon om förbättringspotentialen.

För att nå OS-tiden och även nå EM i början av juli som en av de tolv snabbaste för att slippa försöksheat krävs trots allt någon tävling till med snabbare tider. Hur hon ska ta sig dit har hon ännu inte bestämt sig för.

– Jag måste låta det gå ett par dagar, Det finns så många scenarion som det här kan ta vägen så jag måste vänta och se hur kroppen känns och hur jag ligger till, säger Kallur som inte har några tävlingar inplanerade i kalendern än.

– Det är onödigt att prata om eftersom det bara kommer att bli ett av dess scenarion...ni får nog veta snart, säger hon med ett finurligt leende.

Men om allt går som hon hoppas då kommer det att tävlas flitigt.

– Allt hänger på hur kroppen känns men jag hoppas att kunna tävla så mycket jag bara kan. Känns det bra så finns ingen anledning att sitta hemma, då är ju tävling den bästa träningen.

Större bedrift än världsrekordet

Kallur gästade även SVT:s Gomorron och berättade där om hur stort hon själv tycker att gårdagens prestation var.

– Jag var verkligen överraskad över hur bra jag hängde med över de fem första häckarna. Det var långt över all förväntan, säger Kallur.

– Det var en av de absoluta höjdpunkterna i min karriär, den svåraste utmaningen jag har klarat av.

Större än världsrekordet (inomhus)?

– Ja, det känns nästan så. När man är skadefri och i form och allt bara rullar på så är det inte speciellt svårt men att ta sig igenom motgångar är något annat.

Kan du bli bäst i världen igen?

– Det är en oehört djärv tanke men....jag hoppas ju att jag kan springa som jag gjort förut, säger Kallur med en längtansfull blick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.