Foto: SVT

Friidrottsstjärnan Colin Jackson ”kommer ut” exklusivt för SVT

Uppdaterad
Publicerad

Britten Colin Jackson är en av världens genom tiderna bästa häcklöpare. Att han också är gay har han hållit tyst om. I SVT-serien Regnbågshjältar väljer han för första gången att berätta om det.

– Jag har aldrig tänkt att jag måste berätta, men gör det för att ni frågade! Ni ville veta om det påverkar mig idrottsmässigt och i allmänhet. Många som frågat mig förut har bara velat skapa sensation, säger han till Kajsa Bergqvist och Peter Häggström i SVT-serien Regnbågshjältar, som har premiär nästa söndag.

För 14 år sedan avslutade Colin Jackson en mycket framgångsrik idrottskarriär. Då hade han bland annat tagit dubbla VM-guld, ett OS-silver och fyra EM-guld på 110 meter häck. Han var också världsrekordhållare.

Under alla år som toppidrottare och även efter avslutad idrottskarriär har Colin Jackson valt att hålla tyst om sin sexuella läggning. Han har helt enkelt aldrig velat berätta, eller tänkt att han ska göra det, säger han i samtalet med Kajsa Bergqvist och Peter Häggström.

”Outades” av ex-pojkvännen

2006 hände något som tvingade honom att ställning till om han skulle behöva ”komma ut” eller inte. En man, som han hade haft en relation, med ”outade” honom i en intervju med en brittisk tidning.

Jackson förnekade att det var sant, men kände att han behövde säga som det var till sina föräldrar, och det gjorde han.

– Jag väntade på dem i köket och de kom in och satte sig. Mamma såg att jag var helt utom mig och frågade vad det var.

– Jag sa: ”Det står i tidningen om mig och en kille”... Mamma tittade på mig och sa: ”Är det sant det de skriver?”

– Ja, det är sant, sa jag. Jag kunde ju inte säga att det inte var sant till henne. Det enda hon sa då var: ”Varför måste människor vara så tarvliga. Varför vill de sälja såna där historier?” Då insåg jag att jag har världens bästa föräldrar, säger Colin och ler.

Se utdrag ur intervjun med Colin Jackson i spelaren ovan.

Så ser du Regnbågshjältar i SVT

3 september

Avsnitt 1 i SVT1 och SVT Play 21.45

10 september

Avsnitt 2 i SVT1 och SVT Play 21.45

17 september

Avsnitt 3 i SVT1 och SVT Play 21.45

24 september   

Avsnitt 4 i SVT1 och SVT Play 21.45

1 oktober

Avsnitt 5 i SVT1 och SVT Play 21.45

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.