Jakob Ingebrigtsen blev fyra i det första heatet på 5000 meter. Foto: TT.

Lyckan om tre norska bröder till final fullbordad

Uppdaterad
Publicerad

Den norske supertalangen Jakob Ingebrigtsen tog sig till final genom att springa i mål som fyra i 5000 metersförsöket. Han hade en trasslig väg i det täta fältet och blev inknuffad på innerplanen innan han nådde målet. I det andra heatet tog sig storebröderna Filip och Henrik till final. Jakob Ingebrigtsen hann bli diskad någon timme efter loppet innan brödalyckan var fullständig.

– Det är helt sjukt. Tre stycken i VM-finalen. Det hade jag aldrig trott, sade Jakob Ingebrigtsen direkt efter försöken.

– Jag tycker att han tar en väldig risk genom att ligga kvar på innerbanan och hoppas på luckan, som till slut uppstår, istället för att gå runt på utsidan, sade SVT Sports kommentator Jacob Hård och kommenterar upploppslöpningen som han alltså inte hotades av diskning för.

19-årige Ingebrigtsen kommer att dubblera med 1500 meter och sparade så mycket kraft han överhuvudtaget kunde med sin sarglöpning. Norrmannens tid som fyra blev 13.25,20, de fem bästa gick direkt till final. Selemon Barega vann heatet på 13.24,69.

Friidrotts-VM

”Det var inte mitt fel”

– Det var inte mitt fel, sade Jakob Ingebrigtsen om löpningen innanför sargen som skrämde Norge och som kunde blivit kostsam för den yngste i brödraskaran. De flesta trodde att faran var över när diskningen kom, en diskning som till slut upphävdes igen, denna kaosartade kväll i Doha.

– Det här handlar om att de som är utslagna blir sura och lämnar in protest och så blir jag fråntagen finalen. Det är ju politik och jag är inte mycket till politiker så det är inte så mycket jag kan göra, sade Jakob Ingebrigtsen innan det vände igen.

”Filip och Jakob kan slåss om medaljerna”

Filip Ingebrigtsen såg vass ut i det andra försöksheatet och kunde kontrollerat springa in som trea på 13.20,52. Henrik Ingebrigtsen fick gräva djupt för att bli sjua på 13.21,22. 

– Jag var det osäkra kortet och det var härligt att vi kunde nå finalen. Filip och Jakob är i en position där de kan slåss om medaljerna, sade den äldste brodern Henrik Ingebrigtsen till SVT Sport.

Norska NRK skrev att inga intervjuer från bröderna skulle ges till media efter loppet, något som dock bröts när det blev tre bröder i finalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet