Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: European Athletics

Personbästa av Maja Åskag i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Talangen Maja Åskag, 20, stod för dubbla jättehopp då hon vann längdtävlingen på en gala i Köpenhamn. Hon satte nytt personbästa i det fjärde hoppet då hon hoppade 6,66 meter.

– Det känns bra. En najs avslappnad inställning, det var najs, säger hon till SVT Sport.

Maja Åskag gav ett rejält formbesked på en friidrottsgala i Köpenhamn. Hon inledde med ett hopp som mätte 6,27 meter och i det tredje hoppet stod hon för tävlingens bästa hopp – 6,70 meter. Det hoppet gjordes däremot i 2,5 m/s stark medvind – vilket gör att det inte räknas som ett officiellt rekord.

I det fjärde hoppet flög Åskag 6,66 meter, vilket är ett personligt rekord med sex centimeter stor marginal. Då i godkänd vind (1,5 m/s).

– Det var skönt. Det kändes som jag avbröt hoppet, som att jag dog ut lite. Skönt med säsongspremiär nu. Jag har bara kört ett längdhoppspass nu sen inomhussäsongen, säger talangen.

Du slog rekord, då brukar man inte höra att det känns som att du dog ut?

– Okej, jag kanske inte dog. Men det var inte ett lika bra hopp som 6,70, det var som att energin tog slut. Jag tryckte inte ut landningen till fullo.

Fokuserar på tresteg

Åskag hoppade 2021 6,80 meter, men även det hoppet var i för stark medvind.

20-åringen har även visat fin form i tresteg. I slutet av maj hoppade hon 14,00 meter. Det är också där mest fokus ligger framöver.

– Vi fokuserar lite mer på tresteg. Jag vill köra längd också, men lite mer fokus på tresteg, säger Åskag.

Tvåa i Köpenhamn blev isländskan Irma Gunnarsdottir. Trea kom tyskan Lucie Kienast.

Det svenska rekordet har Erica Johansson och det ligger på 6,99 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.