Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Åskag jagar final i inomhus-EM. Foto: Bildbyrån

Jättehoppen stärker Maja Åskag inför EM: ”Var på tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Maja Åskag satte nytt personbästa flera gånger om i samma tävling.

Resultaten ger talangen hopp om final i inomhus-EM.

– Jag kände att det var på tiden, säger Maja Åskag till SVT Sport.

På Nordenkampen visade Maja Åskag, 20, gryende form inför inomhus-EM då hon satte nytt personbästa i tresteg inomhus med 13,82. Men sedan blev talangen sjuk och slutade ”bara” tvåa i inomhus-SM på 13,27 efter att ha störts av feber innan tävlingen.

– I en optimal värld så är man frisk hela tiden och kan träna. Men det var bara att gilla läget och vila. Det känns bättre nu och jag känner mig bättre i form nu än i SM, säger Maja Åskag till SVT Sport.

Talangen, som har tagit dubbla guld i både junior-EM och junior-VM, fick göra om sin uppladdning inför mästerskapet. Men trestegshopparen kommer ändå med en bra känsla till sitt första inomhus-EM efter sitt nysatta personbästa.

– Jag kände att det var på tiden. Jag har längtat väldigt länge efter ett nytt personbästa och känt att jag har det i mig. Det är skönt att ha med sig det för självtroendet och visa att jag kan ta mig till final, säger Maja Åskag.

”Då jag presterar som bäst”

Inomhus-EM blir 20-åringens andra internationella mästerskap på seniornivå och hennes målsättning är att ta sig till final.

– Då krävs det att jag hoppar runt mitt personbästa. Det är väldigt jämnt och kval kan vara stökiga men om jag får till ett långt hopp så ska det nog räcka. Jag har en pirrig känsla inför EM och det är superbra. Jag älskar att vara pirrig, det är då som jag presterar som bäst, säger Åskag.

Inomhus-EM avgörs i Istanbul mellan den 2 och 5 mars 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.