Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emilia Lillemo vann 3000 meter i Finnkampen – se upploppet

Jättelopp av svenska Emilia Lillemo – personligt rekord med elva sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Emilia Lillemo stack i väg tidigt på 3000 meter hindersloppet i Finnkampen och sedan släppte hon aldrig på gasen.

I mål var hon helt överlägsen, 18 sekunder före tvåan Julia Samuelsson.

Nytt personligt rekord med elva sekunder.

Lillemos nya personliga rekord lyder 9:33.25. Insatsen av 23-åriga Lillemo var imponerande då sprang hela loppet solo, hon sprang den första kilometern på starka 3,07. Charlotta Fougbergd svenska rekord är 9:23.96.

– Det är ett sololopp från att skottet går till att hon tar sig över mållinjen och det är inte lätt att göra. Om hon kan hålla sig frisk kan nog Charlotta Fougbergs svenska rekord ryka nästa år, säger Alhaji Jeng.

Lillemo slog också finskan Sandra Erikssons Finnkampsrekord som tidigare var 9:38.38 och hon var nöjd efteråt.

– Jag tror aldrig jag har blivit positivt överraskad av en idrottsprestation. Det låter hemskt men det är för att man ständigt har så höga mål. 9.33 trodde jag inte ens på själv, säger Emilia Lillemo i SVT:s sändning.

Kaxiga kommentaren: ”Svenska rekordet kommer nog ryka”

Lillemo själv tror också att det finns potential för snabbare tider.

– Det svenska rekordet kommer nog ryka. Charlotta Fougberg får njuta så länge hon har det. Jag kapde tio sekunder från SM och får jag ett år till på mig att träna, skadefritt och sjukdomsfritt, så kommer jag mycket väl ta det, nästa år. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.