Foto: Bildbyrån/SVT

Inte bara tävlingspremiär för Duplantis – Sagnia kan överraska

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det inomhuspremiär för många av friidrottstjärnorna vid galan i Düsseldorf. SVT:s expert Alhaji Jeng ser, föga förvånande, mest fram emot herrarnas stavhopp.

– Det ska bli oerhört spännande att se Armand och var han står, säger Jeng.

Alhaji Jeng menar att Armand Duplantis står i en klass för sig.

– Jag lyfter inte fram några konkurrenter just nu för jag tror att det mer handlar om en ”one man show” i det här läget, säger Jeng.

Men det finns fler svenskhopp i Düsseldorf.

– Khaddi Sagnia ställs mot Malaika Mihambo, tyskan som vann VM-guld i Doha 2019. Khaddi har också varit en som har tagit steg i fjol. Då var hon säkerheten själv på längder kring 6,70 och fick en jättefin topp i slutet mot säsongen när hon hoppade över 6,90, säger Alhaji Jeng.

Sprang snabbt på 60 meter

26-åringen från Göteborg ser ut att kunna slå sig in i världseliten på efter flera skadetyngda år och slog av bara farten till med ett jätteresultat på 60 meter tidigare i januari.

– Hon har visat indikationer på att snabbheten finns där, och det är ju viktigt för en längdhoppare. Hon sprang på 7,26 bara för nån vecka sen – delad trea genom tiderna på 60 meter i Sverige. Khaddi ska bli väldigt spännande att följa mot den yttersta världseliten.

Men Sagnia är inte den enda svenskan att hålla utkik efter i längdhoppsgropen under vintern.

– Tilde Johanson är ju en superjunior som hade ett fantastiskt 2019. Sen gick hon över och började satsa helhjärtat efter de gymnasiala studierna i fjol. Då krävdes det lite tid för att hitta rätt rytm och träningsbelastning. Så hon kommer också bli väldigt spännande att följa i år.

Friidrottsgalan i Düsseldorf sänds i SVT2/SVT Play på söndag 12.15-14.30.

SE MER: Topplopp av Sagnia på 60 meter (17 januari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.