Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jesper Hellström förklara märkliga hoppet under Finnkampen. Foto: SVT

Jesper Hellström efter märkliga hoppen: ”Kände bara: Oh shit”

Uppdaterad
Publicerad

Huvudet före ner i sandgropen.

Så har det blivit för trestegshopparen Jesper Hellström vid två uppmärksammade tillfällen, senast i går på Finnkampen – och nu förklarar han anledningen bakom.

– Jag ger inte upp. Normalt sett kanske man bryter, säger han till SVT Sport.

Hör Jesper Hellström förklara detaljerna bakom de märkliga hoppen i spelaren ovan.

Hellström berättar att han under de senaste åren har kämpat med knäskador som hämmat hans träning och ledde fram till dyket ner i sandgropen under gårdagens tävling i Finnkampen.

Finnkampen

– Jag försöker göra mitt bästa på tävling i högre fart, men jag försöker mer än vad jag har repetitioner i kroppen, säger Jesper Hellström.

Det var i det andra steget i sista hoppet som 28-åringen kände att det inte stämde. Andra trestegshoppare hade kanske valt att avbryta men Hellström gjorde allt i sin makt för att få till ett hopp.

– Normalt sett bryter man hoppen tidigare. Men det är svårt att bryta vid första känslan när det inte känns helt rätt, säger svensken som nådde 14,25 med sitt ”dykhopp”.

Han hoppade dock 15,28 i första omgången och blev med det fyra och bäste svensk i tresteget. Finland tog alltså en trippel och därmed 16-6 i grenen.

Frustration under Finnkampen

Jesper Hellström gjorde ett liknande dyk ner i sanden under friidrotts-EM i München för ett år sedan. Då kostade han på sig att sträcka ut tungan i luften samtidigt som han föll ner i gropen.

– Jag var mer okej med ett sådant hopp då, men på Finnkampen var det mer frustration.

I och med Finnkampen är nu Hellströms utesäsong över för i år.

– Nu blir det att bryta ihop och komma igen. Jag behöver vara hel och få en hel grundträning. Repetera i låg fart och öka successivt.

Årets Finnkamp slutade med svensk dubbelseger. På herrsidan var det dock oerhört tajt – Sverige och Finland fick lika många poäng men svenskarna vann tack vare fler grensegrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet