Johan Wettergren ser gärna att Sverige OS-satsar på terränglöpning. Foto: Bildbyrån

Svenska grenchefen: ”Det känns jättekul”

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella friidrottsförbundet har föreslagit att terränglöpning ska in på OS-programmet till Paris 2024. En källa med insyn säger till SVT Sport att det är så gott som klart.

– Det känns jättekul om vi kan få terränglöpning till OS-programmet, säger Johan Wettergren, grengruppschef på det svenska förbundet, till SVT Sport.

Det aktuella förslaget handlar om en mixedstafett där två herrar och två damer springer en 2,5 kilometer lång sträcka två gånger vardera. 

– Ett jätteroligt förslag, tycker jag. Terränglöpning är en jätterolig tävlingsform och något som har funnits med tidigare på OS. Terränglöpning är någonstans grunden i löpningen. Det känns jättekul om vi kan få terränglöpning till OS-programmet, säger Johan Wettergren som är grengruppschef för medel- och långdistans.

OS i Paris 2024

”Vurmar för terränglöpning”

Hur står sig terränglöpning i Sverige idag?

– Precis som övrig medel- och långdistans så är det på väldigt stark uppgång, med många duktiga löpare. Svensk löpning blir bättre och bättre, och då även på terrängsidan. Vi vurmar mycket för terränglöpning från Svenska friidrottsförbundet.

En anledning till att terränglöpning och just mixedstafett är på väg in på OS-programmet är att den internationella olympiska kommittén inte vill att det totala antalet idrottare på OS ökar. Wettergren menar att eliten inom medel- och långdistans på bana överlappar med eliten inom terränglöpning.

– Det gör det verkligen. Jag skulle säga att merparten också genomför en terrängsäsong på hösten. Den är en bra del i grundträningen inför den kommande sommarsäsongen. I grunden är det samma typ av träning, säger han.

Vill se OS-satsning

Skulle du vilja se att man i Sverige satsar mot terränglöpning på OS?

– Det tycker jag absolut att man ska göra. Sedan får man får se exakt hur stafetten kommer att se ut.

Vilka av de nuvarande stjärnorna skulle du kunna se i en sådan satsning?

– Det är svårt att säga i dagsläget när grenen inte är helt klar än och vi pratar ju om fyra år bort i tiden. Vi kommer att ha nya stjärnor tills dess och kanske någon som slutar. Men vi har många duktiga medeldistanslöpare i Kalle Berglund, Lovisa Lindh med flera, som har haft stora framgångar.

Det som kvarstår innan terränglöpning tar sig in på OS-programmet är att den internationella olympiska kommittén (IOK) ska fatta beslutet officiellt i december i år. Från deras sida menar man att inget är klart vad gäller ett återinträde.

FRIIDROTT: Här krossar hon världsrekordet på 5 000 m:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet