Therese Johaug satte personligt rekord på 10 000 meter. Men klarade inte OS-gränsen. Foto: TT Nyhetsbyrån/Rörligt NRK

Johaug förlorade kampen mot klockan

Uppdaterad
Publicerad

Therese Johaug missade i sitt försök att klara OS-kvalgränsen på 10000 meter vid ett lopp på Bislett i Oslo. Skiddrottningen sprang i mål på personliga rekordet 31.32,88 och missade kvaltiden med knappt åtta sekunder. 

– Det var riktigt roligt. I fjol lade vi oss på en nästan 30 sekunder sämre tid med haren och det var mycket snabbare i år. Det blev lite för tungt i mitten där jag fick släppa men jag är väldigt nöjd med att ha satt personligt rekord, säger Johaug i NRK:s sändning.

Det gjorde inget att missa kvaltiden.

– Visst hade jag velat varit sju sekunder snabbare och varit under kvaltiden men jag är otroligt nöjd med loppet. Jag hade ändå inte rest till OS oavsett om jag klarat kvaltiden. Mitt mål är OS i Peking (vinter-OS 2022) och det här är bra träning och bra för min motivation, säger Johaug med ett leende och utesluter inte fler löptävlingar i sommar.

Johaug plågade sig rejält och kastade sig ner på marken efter målgång och fick sedan en blomsterkvast som hon gick iväg med i solskenet. OS-kvaltiden var satt till 31.25. Johaugs tidigare personrekord var på 31.40,67.

Grövdal kvalade in till OS

Ljusrampsharen i sargen var inställd på 30.50 för Karoline Bjerkeli Grövdal, som vann loppet på 30.50,84, och 31.24 för Johaug. Grövdal hade med sig en mänsklig hare till 3000 meter.

– Jag höll mig till planen, sprang under 31 minuter, och klarade OS-kvalgränsen, säger Grövdal som förra veckan sprang 5 km gatlöpning på 14.39 men inte fick tillgodoräkna sig det som världsrekord eftersom banan inte var officiellt godkänd och sedan visade sig vara 12,5 meter för kort.

Johaug släppte direkt och höll sig till sin ljusramp i ett ingenmansland bland de tiotalet löpare till start.

Johaug sneglade emellanåt också på sin egen armbandsklocka innan hon nådde målet som tvåa.

Efter runt tre kilometer började man varva löpare som låg kvar på sitt innerspår vilket innebar en längre väg för både Grövdal och Johaug.

Legendaren Ingrid Kristiansen har det norska rekordet på 30.13,74 från 1986.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.