Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Karin Olsson berätta om känslorna då Julia Henriksson satte svenskt rekord Foto: SVT/Bildbyrån

Julia Henrikssons succétränare Karin Olsson: ”Som dotter är det det finaste jag kan göra för honom”

Uppdaterad
Publicerad

Julia Henriksson tangerade det svenska rekordet på 200 meter i gårdagens EM-semifinal. På läktaren jublade tränare Karin Olsson – men utan pappa Kenth Olsson.

– Han kan inte vara här, men jag kan hjälpa honom att slutföra hans mästerverk, säger hon till SVT Sport.

Kenth Olsson har varit aktiv inom landslagsfriidrotten sedan 1980-talet. Han har tränat bland andra Johan Wissman och i dag ligger han tillsammans med sin dotter Karin bakom succélöparen Julia Henrikssons framgångar.

I går tangerade Henriksson Linda Haglunds 45 år gamla svenska rekord då hon tog sig till EM-final på 200 meter med tiden 22,82.

Då hade Karin Olsson inte med pappa Kenth på läktaren. Han har nämligen haft problem med hälsan sedan i våras.

– Han kan inte vara här, men jag kan hjälpa honom att slutföra hans mästerverk. Som dotter är det det finaste jag kan göra för honom, säger Karin till SVT Sport.

Trots att Kenth Olsson inte kan vara med på många tävlingar är han fortfarande en stor del av Henrikssons satsning.

– Han är stommen i träningen. Ingen slår hans erfarenhet på fingrarna, säger Karin Olsson och berättar om hur våren har varit:

– Ett fokus är ju att hålla koll på Julias träning, kvalitén och utvecklingen i den. Det finns inget man ska äventyra i den. Sedan finns människorna i det också. För mig har det varit en relation till min pappa. Det är en sak att se en människa bli sjuk, men ytterligare jobbigt att se sin pappa. Som jag vet brinner för friidrotten till hundra procent.

Karin Olsson berättar om hur Henrikssons kontakt med Kenth kan se ut.

– Detta är ju hans livsverk. Någonstans är Julia en produkt av hela hans erfarenhet, kombinerat med mina egenskaper. Han är hela tiden med och det är viktigt. Han är med nästan hela tiden. På Nordenkampen när Julia vann hade jag med honom i telefonen och vi sprang fram tillsammans och gratulerade.

Se Karin Olsson berätta om känslorna efter svenska rekordet i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.