Kajsa Bergqvist blir förbundskapten – lämnar SVT

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio år som expert på SVT lämnar Kajsa Bergqvist tv-rutan.

44-åringen blir ny förbundskapten för svenska friidrottslandslaget.

– Jag kände omedelbart att det här skulle vara ett drömjobb för mig. Jag brinner för friidrotten och känner mig stolt och tacksam att jag har fått det här förtroendet att leda vårt fantastiska landslag in i framtiden, säger Bergqvist till SVT Sport.

Den 7 januari 2008 meddelade Kajsa Bergqvist att hon avslutade höjdhoppskarriären. Tre år senare, inför VM i Sydkorea, presenterades hon som SVT Sports nya expert.

Men nu, nästan exakt tio år senare, är det alltså dags för nästa jobb. När nuvarande förbundskapten, Karin Torneklint, avslutar sitt uppdrag efter OS i Tokyo blir det en av svensk friidrotts största profiler genom tiderna som tar över.

– Jag har ju hoppats och varit nervös. När jag fick budskapet från Stefan Olsson (generalsekreterare friidrottsförbundet) att det var jag som skulle få axla den här fantastiska rollen så blev jag oerhört glad. Det är som att man inte riktigt trodde att det var sant först. Men jag är otroligt laddad och peppad, säger Bergqvist.

– För någon som brinner för friidrotten och känner sådant engagemang som jag gör så är det här ett drömjobb, det går inte att säga annat. Det var ett givet ja.

”Härligt budskap i en sorglig tid”

Beskedet om det nya jobbet blev dessutom en ljuspunkt i sorgen efter pappa Gunnar Bergqvist, som nyligen gick bort.

– Det har varit en ganska svår tid i min familj, min pappa gick bort för två veckor sedan. Han har också brunnit och engagerat sig för friidrotten under så många år. I en väldigt sorglig tid kom det här som ett väldigt härligt budskap och jag känner att framtiden blev plötsligt ljusare och bättre igen.

Kajsa Bergqvist blev första svenska kvinna att hoppa över två meter. Hennes personbästa på 2,06 är svenskt rekord och hon har fortfarande världsrekordet inomhus, 2,08, som hon satte den 4 februari 2006 i tyska Arnstadt.

Men karriären har också präglats av skador. Vid en tävling i Båstad 2004 slet hon av hälsenan och missade därmed OS i Aten samma år. Hon gjorde comeback på VM i Helsingfors 2005 – och vann VM-guld.

I medaljskåpet finns även ett OS-brons från Sydney år 2000, ett EM-guld, två VM-brons samt två guld från inomhus-VM.

Vill stötta framtidens stjärnor

Nu ska Bergqvist leda dagens, och framtidens, stjärnor mot nya blågula medaljer.

– Vi har några fantastiska fixstjärnor som är bäst i världen och sedan har vi ett helt gäng under där som vill komma in i mästerskapsgrupperna. Något som jag har erfarenhet av och som jag tycker att vi ser nu också är att framgång föder framgång. Det blir en viktig roll för mig att stötta upp och hjälpa de som har ambitionen att ta nästa steg också får möjlighet att göra det.

Kajsa Bergqvists sista kommentering för SVT blir Diamond League-galan i Stockholm den 4 juli. Hon tillträder jobbet som förbundskapten den 1 oktober.

ARKIV: Här slår Kajsa Bergqvist världsrekord (4 februari 2006)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.